Повик за аплицирање за нова бескаматна кредитна линија од Развојна банка

Микро и мали компании, трговци поединци и занаетчии ќе можат да аплицираат за третата бескаматна кредитна линија на Развојната банка во износ од 31...

Над 28.000 граѓани во земјава имаат над 30.000 евра заштеди или вкупно 2.18 милијарди...

Во земјава има околу 28 илјади граѓани кои во домашните банки чуваат суми од над 30.000 евра. Ова го покажуваат Податоците во последниот извештај...

Лукаревска: Следува кривична одговорност за сите кои ќе направат злоупотреба на средствата од пакетот...

Во пресрет на четвртиот пакет економски мерки, директорската на УЈП, Сања Лукаревска посочи какви ќе бидат критериумите за добивање на финансиска помош. Така, фирмите кои...

Државата ќе овозможи легализирање на кешот со плаќање 10 отсто данок

Граѓаните кои располагаат со готовина која не влезена во системот, ќе може да ги стават парите на сметки со плаќање на 10 отсто данок,...

Народната банка објави одговори на најчесто поставуваните прашања во јавноста во врска со крипто-средствата

Народната банка постојано ги разгледува релевантните прашања во врска со крипто-средствата, вклучително и нивниот третман во глобални рамки. Имајќи ја предвид и актуелноста на...

Се реализира мерка од третиот пакет: 400 компании ќе добијат 17,2 милиони евра

Владата на вчерашната седница ја разгледа и усвои Информацијата за реализација на мерката за финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во...

Питер Шиф: Следува повеќегодишен пад на доларот

Индексот на доларот минатата недела падна под 90, првпат од пролетта 2018 година. Фактот дека доларот се повеќе ослабува значи дека ќе има нагло паѓање...

УЈП: Ако имате долг од еден денат на ГДП, не плаќајте го

Граѓаните кои во Годишната даночна пресметка имаат долг од 1 денар не треба да се грижат ниту да го плаќаат. Долгот од еден денар се...

Продолжува падот на каматите на кредитите и депозитите

Во септември 2020 година, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити која што оствари месечен и годишен пад од 0,03...

Правда за штедачи: Повик до сите фирми да ги вратат кредитите од Еуростандард банка

Еве уште еден класичен пример за сторениот криминал во Еуростандард банка. Фирмата „Тео агро“ ДООЕЛ увоз-извоз има долг од 1,1 милион евра кон Еуростандард...

НАЈНОВИ

ССК потпиша Меморандум за соработка со престижниот Кинески центар за надворешна трговија

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски потпиша Меморандум за соработка со China Foreign Trade Centre (CFTC) – Кинески центар за...

Претседателот на ССК, Ангелоски и кинескиот амбасадор Џанг Ѕуо во посета на „Специјал“

Трајан Ангелоски, претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија и Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина денеска остварија посета на производствениот капацитет...

Сојузот на стопански комори се вклучува во регионална иницијатива за справување со климатските промени

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски стана член на Управниот одбор на невладината организација  „Зелен навигатор на Западен Балкан“, чие...

Златен медал за виното „Вранец Орле“ на винарија „Венец“

Винаријата „Венец“ на престижниот натпревар „Citadelles du Vin“ кој се одржува во Франција освои златен медал за виното „Вранец Орле“ 2019 кое го доби и...