Седница на собраниската Комисија за финансирање и буџет

Во Собранието денеска седница ќе одржи Комисијата за финансирање и буџет. Членовите на оваа комисија ќе расправаат за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот...

Народна банка организира работилница посветена на супервизорската функција

Народната банка денеска организира нова работилница од веќе отпочнатиот серијал е-работилници за новинари, која ќе биде посветена на нејзината супервизорска функција. Во рамки на работилницата...

Владата утре ќе носи одлука за намалување на ДДВ на струјата и за еколошката...

Одлуката за зголемувањена еколошката такса на сите горива на 3,5 денари по литар и за намалување на ДДВ за струјата Владата ќе ја носи...

Европската инвестициска банка ќе овозможи 100 милиони евра за македонските мали и средни фирми

Малите и средните претпријатија ќе имаат на располагање нови 100 милиони евра од Европката инвестициска банка. Ќе бидат поддржани најмалку 300 проекти, а условите...

Осигурителниот пазар порасна 5%, продажбата на полиси достигна 43,7 милиони евра

Кај класите неживотно осигурување растат вложувањата во осигурување имот, во приватното здравствено осигурување, осигурување финансиски загуби и во каско осигурување воздухоплови. Кај осигурувањето живот...

Раст на буџетските приходи за прв пат од почетокот на кризата

Прв раст на приходите во буџетот по стартот на кризата. Министерството за финансии сооопшти дека во јули приходите бележат раст од 1,4% споредено со...

Просечната камата на вкупните кредити 4,56 отсто, продолжува трендот на намалување

Во мај продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и се сведе на ниво од 4,56 отсто. Просечната каматна стапка...

Еуролинк осигурување: Немаме никаква капитална поврзаност со Еуростандард банка

Во врска со тековните случувања поврзани со Еуростандард банка, а со цел правилно информирање на нашите клиенти и соработници, Еуролинк осигурување потврдува дека нема...

Просечната нето-плата во јули 28.540 денари, за 4,8 отсто поголема од истиот месец лани

Просечната исплатена нето-плата по вработен во јули годинава изнесувала 28.540 денари и е за 4,8 отсто поголема од истиот месец лани, соопшти Државниот завод...

Осигуреници наплатија 15 милиони евра од штети за првиот квартал од годинава

Граѓани, компании и институции наплатиле 15 милиони евра штети од осигурителните друштва за неживотно осигурување во првите три месеци годинава. Износот на исплатени средства...

НАЈНОВИ

ССК потпиша Меморандум за соработка со престижниот Кинески центар за надворешна трговија

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски потпиша Меморандум за соработка со China Foreign Trade Centre (CFTC) – Кинески центар за...

Претседателот на ССК, Ангелоски и кинескиот амбасадор Џанг Ѕуо во посета на „Специјал“

Трајан Ангелоски, претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија и Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина денеска остварија посета на производствениот капацитет...

Сојузот на стопански комори се вклучува во регионална иницијатива за справување со климатските промени

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски стана член на Управниот одбор на невладината организација  „Зелен навигатор на Западен Балкан“, чие...

Златен медал за виното „Вранец Орле“ на винарија „Венец“

Винаријата „Венец“ на престижниот натпревар „Citadelles du Vin“ кој се одржува во Франција освои златен медал за виното „Вранец Орле“ 2019 кое го доби и...