Мисијата на ММФ оцени дека нашата економија заздравува

Економијата на Република Северна Македонија заздравува, оцени мисијата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), која се одржа од 6-17 мај. Тие посочуваат дека добрите политики...

Кој во еден ден плати 5 милиони евра за акции во „Комерцијална банка“?

Нова блок трансакција вредна 5 милиони евра за 1,6 отсто од акциите на „Комерцијална банка“. Станува збор за блок со кој по цена речиси...

Просечната камата на вкупните кредити 4,56 отсто, продолжува трендот на намалување

Во мај продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и се сведе на ниво од 4,56 отсто. Просечната каматна стапка...

Преку „МојДДВ“ кај граѓаните за две години се вратени 36,3 милиони евра

Две години фискалните сметки не се само хартија со бројки, туку сметки кои на граѓаните им враќаат пари. Враќањето пари назад кај граѓаните е...

Еврото падна на најниско ниво за 18 месеци

Влијанието на еврото на меѓународните пазари за валути ослабна и забележа најголем пад за 18 месеци, додека доларот забележа зајакнување бидејќи инвеститорите не сакаа...

Владата утре ќе носи одлука за намалување на ДДВ на струјата и за еколошката...

Одлуката за зголемувањена еколошката такса на сите горива на 3,5 денари по литар и за намалување на ДДВ за струјата Владата ќе ја носи...

Секој трет тендер се поништува, покажува најновиот Извештај за јавни набавки на фирмите

Центарот за граѓански комуникации го објави Извештајот од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2020 година, како и резултатите од анкетата на фирмите...

Над 28.000 граѓани во земјава имаат над 30.000 евра заштеди или вкупно 2.18 милијарди...

Во земјава има околу 28 илјади граѓани кои во домашните банки чуваат суми од над 30.000 евра. Ова го покажуваат Податоците во последниот извештај...

Усвоен најновиот Квартален извештај на Народната банка со најновите макроекономски проекции

Советот на Народната банка одржа редовна седница на која беше разгледан и усвоен најновиот Квартален извештај во чии рамки се вклучени и најновите макроекономски...

„Правда за штедачи”: Суверенитетот произлегува од граѓаните и им припаѓа на граѓаните

Чудни се патиштата на банкарското влијание. Кога мислиш дека јавноста конечно ја разбра играта преку објавување на огромните банкарски профити, вклучително и во ковид...

НАЈНОВИ

ССК потпиша Меморандум за соработка со престижниот Кинески центар за надворешна трговија

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски потпиша Меморандум за соработка со China Foreign Trade Centre (CFTC) – Кинески центар за...

Претседателот на ССК, Ангелоски и кинескиот амбасадор Џанг Ѕуо во посета на „Специјал“

Трајан Ангелоски, претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија и Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина денеска остварија посета на производствениот капацитет...

Сојузот на стопански комори се вклучува во регионална иницијатива за справување со климатските промени

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски стана член на Управниот одбор на невладината организација  „Зелен навигатор на Западен Балкан“, чие...

Златен медал за виното „Вранец Орле“ на винарија „Венец“

Винаријата „Венец“ на престижниот натпревар „Citadelles du Vin“ кој се одржува во Франција освои златен медал за виното „Вранец Орле“ 2019 кое го доби и...