Индексот на доларот минатата недела падна под 90, првпат од пролетта 2018 година.

Фактот дека доларот се повеќе ослабува значи дека ќе има нагло паѓање на американската валута во 2021 година, вели ветеранот на берзата, брокер Питер Шиф.

„И нема да заврши во 2021 година. Ова ќе биде уште еден повеќегодишен вишок на долари“, рече тој во својот подкаст.

Според Шиф, тоа ќе го надмине рекордно најниското ниво на индексот на доларот од 2008 година, што беше 71,58.

„Значи, ни претстои долг пат пред да падне целосно. Имаме околу 20 поени за да стигнеме до тоа. Но, потоа следи уште поголем удар “, рече тој.

Шиф нагласи дека слабиот пазар на труд врши поголем притисок врз Конгресот на САД и на Федералните резерви да направат нешто.

„Секако, она што тие го прават е само создавање инфлација затоа што тие мислат дека постои некаков вид размена – ако имаме поголема инфлација, ќе имаме помала невработеност. Во реалноста, ќе имаме поголема невработеност како резултат на повисоката инфлација. „Дури и луѓето кои се вработени ќе страдаат поради зголемените трошоци за живот“, објасни тој.

Слабоста на доларот треба да биде предупредувачки знак дека играта завршува за Федералните резерви, и принципот на печатење пари за олеснување на економијата, додаде тој.

Постои голема можност со регулирање на билансот на состојба, 10 милијарди долари да бидат уништени до крајот на 2021 година.

Според економистот, единствената причина зошто американската економија работи е преценетиот долар, пишува Раша Тудеј, пренесува Спутник.

„Единствената причина што Федералните резерви успеваат да се извлечат од сите стимулации е затоа што светот им го овозможи тоа со купување на сите тие долари. Но, сега кога светот не ги сака тие долари, целиот процес ќе се распадне “, заклучува тој.

ПРЕТХОДНА ВЕСТСо институциите не треба да раководи оној кој е посакуван, туку оној кој е најпотребен
СЛЕДНА ВЕСТСрбија ги легализира дигиталните валути