Доверителите од еврозоната се бореа да остварат значителен профит во последната деценија по глобалната финансиска криза во 2008-ма година со посилно регулаторно испитување и пониски каматни стапки.

Сепак, кризата со Ковид-19 дополнително се влоши и ќе се чувствува во наредните месеци, според ЕЦБ.

„Профитабилноста на банките се очекува да остане слаба“, рече Луис де Гвиндос, потпретседател на ЕЦБ, во изјавата цитирана од весникот „Стандард“.

Доколку една банка презентира постојано ниски профити, тоа може да ја оштети нејзината способност да позајмува пари на деловни и физички лица.

ЕЦБ предупреди на ризици доколку буџетската помош во еврозоната се намали прерано, бидејќи тоа може да го забави закрепнувањето на економијата и да ја турка несолвентноста во компаниите погодени од рестриктивните мерки за пандемијата на коронавирусот.

Пандемиските и последователните наредби за карантин ја влошија економската активност, што пак го ограничи финансискиот систем. Потрошувачите и деловните субјекти се заштитени од големи трошоци во случај на пад, а одлуките за инвестиции се задржуваат.

Оваа опасност од синџири на банкрот се влошува бидејќи многу компании, домаќинства, но и земји се наоѓаат во големи долгови како резултат на првиот бран на пандемијата, се вели во извештајот.

„Тековната ниска профитабилност може да го попречи капацитетот на банките да го поддржат позајмувањето на реалната економија во наредните месеци, освен што каматните стапки се очекува да останат ниски за значителен период пред тоа“, вели ЕЦБ во својот преглед.

Владината помош останува од суштинско значење, но мора да остане насочена кон економска поддршка поврзана со пандемијата со цел да се избегнат проблеми со одржливоста на долгот на среден рок.

Во претходниот извештај во мај, ЕЦБ рече дека опасноста од распад на еврозоната може повторно да се појави бидејќи државниот долг во повеќето земји расте за да се справи со влијанието на коронавирусот.

Овој ризик веќе не се споменува во ноември и Европа бара решение за историскиот план за економско закрепнување од 750 милијарди евра блокиран од Унгарија и Полска. На банкарскиот систем се гледа како на клучен елемент за поддршка на економското закрепнување по пандемијата. Многу бизниси ќе бараат ново финансирање за да продолжат со работа по неколкумесечно чекање.

ПРЕТХОДНА ВЕСТAirbnb и уште четири компании ќе почнат да котираат на берзата до крајот на годината
СЛЕДНА ВЕСТПендаровски: Мој став е дека треба да се декриминализира марихуаната