Home СВЕТ Целта е 20% вакцинирани во светот до крајот на годината

Целта е 20% вакцинирани во светот до крајот на годината

0
Целта е 20% вакцинирани во светот до крајот на годината

Министрите за здравство на Г20 се согласија на состанокот во Рим во неделата дека ќе работат за да постигнат поголема правичност во дистрибуцијата на вакцините против коронавирусот.

Создадени се услови за формирање на Римскиот пакт, изјави италијанскиот министер за здравство Роберто Сперанца.

Една од поважните обврски на пактот е поправедна распределба на вакцините надвор од богатите нации, врз основа на заедничкото разбирање дека вакцинацијата е право на сите, а не привилегија на неколкумина, рече Италијанецот Сперанца.

Германија планира да стави на располагање 100 милиони дози вакцина „Ковид-19“ до крајот на годината, објави нејзиниот министер Јенс Спан. Тој наведе дека бројот на вакцини одговара на количината што се користи за вакцинација во Германија и дека целта е најмалку 20% од светската популација да се вакцинира пред 2022 година.

Русија ги повика земјите од Г-20 меѓусебно да ги признаат сертификатите за дигитална вакцинација. Рускиот министер Михаил Мурашко оцени дека е важно да се развијат заеднички пристапи за прекугранично патување на вакцинирани лица. Русија веќе започна преговори со Европската унија за взаемно признавање на сертификатот, но засега нема договор.