Цената на златото во неделата падна на најниско ниво во последните четири месеци, откако достигна цена од 1.677,90 долари за унца, пишува „CNBC“.

Од почетокот на оваа недела, дојде до закрепнување на нивоа од околу 1.740 – 1.750 долари за унца, но ова е далеку под највисоките вредности на металот во оваа година од 1.900 долари.

Всушност, денес златото се тргува за над 300 долари пониско од својот максимум од август 2020-та година, кога беше пријавена 2.069 долари за унца, според „YahooFinance“.

Една од причините за амортизацијата на скапоцениот метал е повратната информација за американскиот долар. Додека доларот поскапува во однос на другите главни валути, златото депресира бидејќи станува поскапо да се купи во други валути.

Наспроти позадината на зголемената инфлација низ целиот свет, некои инвеститори дури и се сомневаат во ефикасноста на златото како заштита од инфлација.

Според основачот на „Allstarcharts.com“, Џеј Си Паретс, златото е една од најлошите инвестиции во последната година.

„Всушност, беше тешко да се најде друга полоша инвестиција во последните 12 месеци“, рече тој.

Денес, постои највисока инфлација во САД од 2008-ма година, но златото падна за 16% во последните 12 месеци.

Тогаш, во услови на цени од над 2.000 долари за унца, Банката на Америка објави дека предвидува златото да порасне на повеќе од 3.000 долари за унца.

„Инвеститорите ширум светот можат да купат било кое друго средство за да заработат пари. „Дури и со металите, сите тие поскапуваат, но не и златото“, рече Паретс.

Според него, причината за падот на златото главно се должи на намалената побарувачка за металот, во позадина на повисоката понуда.

Паретс, исто така, рече дека е оптимист за иднината на златото, но рече дека ќе се држи настрана од таква инвестиција пред да се подобрат условите на пазарот.

„Цената на златото навистина зависи од понудата и побарувачката. Некои луѓе се фокусираат на теории на заговор, додека други продолжуваат да го гледаат златото како единствена опција за заштита на своите пари во случај на инфлација. Не мислам дека цените ќе се вратат на нивоа од над 2.000 долари за еден ден или една недела. Можеби ќе потрае подолго, можеби нема да биде оваа година, може да биде во 2022-ра или дури 2023-та година“, додаде тој.

Од своја страна, Доминик Шнајдер, главен инвестициски директор на „UBS Global Wealth Management“, предвидува дека е сосема можно во наредните месеци да бидеме сведоци на уште пониски цени на златото, во услови на одлив на капитал од средства што се тргуваат со размена по цената.

„Поскапиот американски долар, како и зголемениот принос на 10-годишните американски хартии од вредност, се главните причини за можните пониски цени на златото“, рече Шнајдер.

Според него, можно е да се видат цени од околу 1.700 долари за унца во почетокот на 2022-ра година. „Можно е да се видат цени од околу 1.600 долари, дури и пониски“, заклучи тој.

ПРЕТХОДНА ВЕСТРасте јавниот долг на Европа
СЛЕДНА ВЕСТМеѓу починатите од Ковид нема ниту еден вакциниран