Седница на собраниската Комисија за финансирање и буџет

Во Собранието денеска седница ќе одржи Комисијата за финансирање и буџет. Членовите на оваа комисија ќе расправаат за Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот...

Силк Роуд Банка со нови промотивни услови за кредитите за физички лица

Силк Роуд Банка АД Скопје ги продолжи промотивните услови за кредитните производи за физички лица. Сите кредити на Банката за физички лица до 31.12.2021 година...

Преку „МојДДВ“ кај граѓаните за две години се вратени 36,3 милиони евра

Две години фискалните сметки не се само хартија со бројки, туку сметки кои на граѓаните им враќаат пари. Враќањето пари назад кај граѓаните е...

Просечната камата на вкупните кредити 4,56 отсто, продолжува трендот на намалување

Во мај продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити и се сведе на ниво од 4,56 отсто. Просечната каматна стапка...

Кој во еден ден плати 5 милиони евра за акции во „Комерцијална банка“?

Нова блок трансакција вредна 5 милиони евра за 1,6 отсто од акциите на „Комерцијална банка“. Станува збор за блок со кој по цена речиси...

Секој трет тендер се поништува, покажува најновиот Извештај за јавни набавки на фирмите

Центарот за граѓански комуникации го објави Извештајот од мониторингот на јавните набавки за периодот јули-декември 2020 година, како и резултатите од анкетата на фирмите...

Европската инвестициска банка ќе овозможи 100 милиони евра за македонските мали и средни фирми

Малите и средните претпријатија ќе имаат на располагање нови 100 милиони евра од Европката инвестициска банка. Ќе бидат поддржани најмалку 300 проекти, а условите...

Владата утре ќе носи одлука за намалување на ДДВ на струјата и за еколошката...

Одлуката за зголемувањена еколошката такса на сите горива на 3,5 денари по литар и за намалување на ДДВ за струјата Владата ќе ја носи...

Осигурителниот пазар порасна 5%, продажбата на полиси достигна 43,7 милиони евра

Кај класите неживотно осигурување растат вложувањата во осигурување имот, во приватното здравствено осигурување, осигурување финансиски загуби и во каско осигурување воздухоплови. Кај осигурувањето живот...

Халкбанк се стекна со сертификатот „фер финансиски услуги за потрошувачите”

На денешен ден, Халкбанк се стекна со сертификатот „Фер финансиски услуги за потрошувачите“ кој го доделува Организацијата на потрошувачите на Македонија врз доброволна основа. Доделувањето...

НАЈНОВИ

ССК потпиша Меморандум за соработка со престижниот Кинески центар за надворешна трговија

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски потпиша Меморандум за соработка со China Foreign Trade Centre (CFTC) – Кинески центар за...

Претседателот на ССК, Ангелоски и кинескиот амбасадор Џанг Ѕуо во посета на „Специјал“

Трајан Ангелоски, претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија и Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина денеска остварија посета на производствениот капацитет...

Сојузот на стопански комори се вклучува во регионална иницијатива за справување со климатските промени

Претседателот на Сојузот на стопански комори на Македонија, Трајан Ангелоски стана член на Управниот одбор на невладината организација  „Зелен навигатор на Западен Балкан“, чие...

Златен медал за виното „Вранец Орле“ на винарија „Венец“

Винаријата „Венец“ на престижниот натпревар „Citadelles du Vin“ кој се одржува во Франција освои златен медал за виното „Вранец Орле“ 2019 кое го доби и...