Home МАКЕДОНИЈА Владата утре ќе носи одлука за намалување на ДДВ на струјата и за еколошката такса

Владата утре ќе носи одлука за намалување на ДДВ на струјата и за еколошката такса

0
Владата утре ќе носи одлука за намалување на ДДВ на струјата и за еколошката такса

Одлуката за зголемувањена еколошката такса на сите горива на 3,5 денари по литар и за намалување на ДДВ за струјата Владата ќе ја носи на седницата што ќе ја одржи утре.

Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска изјави дека Влада ќе оди со предлог овие новини да важат од 1 јули со намера во Собрание измените на законите да може да се изгласаат во тој период.

-Влада утре ќе донесе одлука, а домаќинствата ќе добијат олеснување во однос на цената на електррична енергија. Еколошката такса е во доменот на Министерството за животна средина и просторно планирање, односно е предвидена со Законот за животна стредина, рече Бесими.

Тој појасни дека еколошката такса е нешто различно од акцизата на нафтените деривати која е регулирана со друг закон и зависи од движењата на цените на светските берзи.

Како што е веќе објавено, со интервенција во ДДВ за струјата од 1 наредниот месец во тек на една година данокот треба да се намали од 18 на пет проценти, во втората година дасе зголеми на 10, а во третата да се врати на 18 проценти.