Бугарските пратеници во средата гласаа за заштита на домаќинствата од зголемените трошоци за енергија со замрзнување на нивните цени на струјата и парното на сегашното ниво. Во минатото, зголемените цени предизвикаа протести во оваа балканска земја, каде што сиромашните домаќинства често се борат да ги платат сметките преку зима. Бугарскиот независен енергетски регулатор најави зголемување на цените на електричната енергија во просек за 11,5 насто и цените на парното до 30 насто за домаќинствата од 1 јануари, со што ќе се усогласат со цените на пазарот каде компаниите ја купуваат својата енергија.

Струјата ќе поскапи, но рестрикции нема да има

Парламентот, во кој доминираа пратениците од владејачката коалиција која вети дека ќе ги одржува стабилни цените на електричната енергија во домаќинствата, гласаше за мораториум, спречувајќи го покачувањето на цените на домовите. Но, висок владин функционер им рече на новинарите дека мораториумот може повторно да биде разгледан уште денеска, бидејќи бил одобрен без соодветна претходна анализа и се заканувал со „дополнителен хаос“. Некои добавувачи на енергија се мачеа, па дури и пропаднаа на друго место во Европа, понекогаш затоа што ограничувањата на цените ги спречија да ги пренесат зголемените големопродажни цени на потрошувачите. Референтната цена на европскиот гас порасна за дури 700% оваа година.

Една третина од системот на Електростопанство Србија не е во функција

Според резолуцијата, мораториумот треба да трае до 31 март. Бугарските компании ја повикаа новата влада да изнајде начини да им помогне да се справат со порастот на цените што загрози низа бизниси низ ЕУ. Просечната цена на платформата на бугарската енергетска берза во средата беше 563 лева или 324,22 долари по MWh, во споредба со цената на електричната енергија за домаќинствата од околу 115 лева за MWh.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЦената на биткоин се намали по предупредувањата од Банката на Англија
СЛЕДНА ВЕСТВо Тирана состанок на иницијативата Отворен Балкан