Home ИНТЕРЕСНО Цената на биткоин се намали по предупредувањата од Банката на Англија

Цената на биткоин се намали по предупредувањата од Банката на Англија

0
Цената на биткоин се намали по предупредувањата од Банката на Англија

Цената на биткоинот се намали додека Банката на Англија предупреди на крипто опасностите. Во декемврискиот извештај за финансиската стабилност на Банката на Англија се вели дека пазарите и активностите поврзани со крипто средствата продолжуваат да растат и брзо да се развиваат.

Главните криптовалути паднаа во вторник наутро, бидејќи Банката на Англија (BoE) предупреди дека брзиот раст на крипто ќе создаде ризици за стабилноста во иднина.

Но, догекоинот за шега (DOGE-USD) се зголеми откако извршниот директор на Tesla (TSLA) Илон Маск рече дека производителот на електрични автомобили ќе го прифати dogecoin за својата стока на пробна основа.

Во декемврискиот Извештај за финансиската стабилност на BoE се вели дека пазарите и активностите поврзани со крипто средствата продолжуваат да растат и брзо да се развиваат.

Се вели дека крипто-средствата во моментов претставуваат ограничени директни ризици за финансиската стабилност, но тие ќе претставуваат „голем број ризици за финансиската стабилност“ доколку продолжат да растат со сегашното брзо темпо и како што стануваат се повеќе меѓусебно поврзани со поширокиот финансиски систем.

Тој повика на подобрени регулаторни рамки и рамки за спроведување на законот, и на домашно и на глобално ниво за управување со ризиците, поттикнување на одржливи иновации и одржување на поширока доверба и интегритет во финансискиот систем.

Биткоинот во моемнтов се тргува за 48.825 долари. Етереум, вториот најголем крипто во светот по пазарна вредност, се тргува за 4.036 долари.

Биткоинот се тргува под клучното ниво од 50.000 долари и е за околу 30% помал од својот историски максимум од околу 69.000 долари, кој го достигна во ноември.

„Се чини дека мечките ја презедоа контролата на крипто-пазарите бидејќи биткоинот, кралот на криптовалутите, не успеа да го надмине клучното ниво од 50.000 долари и падна за дури 8,4% во понеделникот на 45.773 долари“, рече Наем Аслам, главен пазарен аналитичар во AvaTrade.

Падот на цените на биткоинот во понеделникот ја турна дигиталната монета под нејзиниот просек од 200 дена „што е негативна вест за крипто ентузијастите“, рече тој.

Слично на тоа, Bloomberg Galaxy Crypto Index падна за околу 7,40%, што покажува дека расположението на пошироките крипто-пазари е погодено.

„Неодамнешното ценовно дејство на криптовалутите го оспорува аргументот дека блокчејн просторот конечно созреал поради што екстремната нестабилност на пазарите најверојатно ќе се намали напред“, рече тој.

Тој додаде дека некои инвеститори сметаат дека дигиталните монети се заштита од инфлација, а зголемените потрошувачки цени до одреден степен можеа да обезбедат одредена поддршка на крипто-пазарите минатата недела. Сепак, крипто-пазарите не беа во можност да го одржат митингот.

„Ако биткоинот е заштита од инфлација, како што многумина мислат, тогаш тој не прави многу добра работа кога реагира на податоците“, рече Мати Гринспен, основач на Quantum Economics.

Некои аналитичари предвидуваа дека биткоинот ќе достигне нови највисоки нивоа на сите времиња пред крајот на годината. Некои дури рекоа дека може да достигне и до 100.000 долари.

Овие надежи „најчесто се уништени, иако сè уште има неколку надежни аналитичари. Во овој момент, ми се чини дека можноста за поголема краткорочна болка е малку поприсутна“, рече Гринспен.

Фара Мурад, висок пазарен аналитичар на XTB MENA, рече дека големиот пад на криптовата следи откако инвеститорите се оддалечија од ризичните средства бидејќи се очекува Федералните резерви на САД да го забрзаат намалувањето на квантитативното олеснување.

Таа истакна дека тековите на капитал кон криптоните се помали веќе втората недела, паѓајќи под 100 милиони долари.