Берлинскиот аеродром Тегел беше отворен во 1974-та година, кога имаше капацитет да прими околу 2,5 милиони луѓе годишно. Аеродромот се затвора во 2020-та година, а последните податоци покажуваат дека 24 милиони луѓе минуваат низ него секоја година.

Популарноста на Берлин продолжи да расте во последниве години, пишува „Business Insider“. Градот е атрактивна дестинација за туризам и бизнис, како и за наука и технологија. Новиот аеродром во Бранденбург ќе може да прими до 58 милиони луѓе во следните 20 години.

Областа Тегел ќе стане технолошки центар, кој ќе се наоѓа на околу 20 минути од центарот на Берлин. Во него ќе бидат инвестирани 9,5 милијарди долари. Новиот берлински центар „TXL“ се очекува да привлече најмалку 1.000 компании кои ќе вработат 20.000 луѓе.

Новата фабрика на „Tesla“, во која ќе бидат инвестирани 11 милијарди долари, ќе се наоѓа во близина на Берлин. Компанијата веќе доби субвенција од 1,9 милијарди долари и се очекува да отвори 14.000 работни места.

Фактот дека американската компанија го избра Берлин пред Лондон и многу други големи градови во Европа, зборува сам за себе.

„Берлин е еден од моите омилени градови, јас често одам таму“, рече Илон Маск во 2019-та година.

Ковид-19 намали некои од главните економии за помеѓу 20 и 30 проценти, но Берлин забележа пад од само 1,4 проценти.

Репутацијата на Берлин како еден од центрите за иновации помага многу во привлекувањето на некои од најталентираните вработени.

„Градот е веќе доста меѓународен“, рече Гинтер Зиглер, претседател на Универзитетот Фрај во Берлин. „Многу е лесно за талентираните луѓе да се преселат тука и да најдат работа“, додаде тој.

Најновата кампања за таленти во Берлин се вика „Мозоците на Берлин“. Денес, градот веќе е број 1 за стартапи во Германија.

Иновативноста и талентираните вработени им помогнаа на почетните претпријатија да соберат 4,8 милијарди долари од првата половина на годината. Износот претставува повеќе од половина од средствата што ги собраа сите компании во Германија.

Најголемата инвестиција беше привлечена од „Grover“ во јули, кога компанијата успеа да собере 1 милијарда долари.

Финтек компаниите се исто така добро застапени во Берлин. Во 2018-та и 2019-та година, тие успеаја да привлечат 70% од финансирањето во Германија.

Тука, ко-основачот на „Revolut“, Влад Јаценко, објави во 2019-та година дека некои од најголемите технолошки таленти во светот можат да се најдат во Берлин.

Во однос на висината на финансиите што ги собраа финтек компаниите, Берлин е на петто место во светот. Градот привлекува компании од областа на вештачката интелигенција, блокчејн технологијата, квантната технологија и многу повеќе.

Ова е причината зошто сега има 100 истражувачки организации, 11 јавни и 30 приватни универзитети во Берлин.

А сепак на сите дојденци во Берлин им е потребна помош за тоа каде сѐ се наоѓа. Затоа „Berlin Partner“ нуди деловна и технолошка поддршка на компании, инвеститори и истражувачки организации за да се движат низ градот. „Berlin Partner“ има 230 членови како членови, кои споделуваат знаење и контакти, што им олеснува на луѓето и компаниите во градот да се прилагодат.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЗа 37 проценти е потешко да се ископа биткоин од пред 3 месеци
СЛЕДНА ВЕСТАкциите на „Amazon“ веќе се во минус за оваа година