Тешкотијата во рударството на Биткоин продолжува да се зголемува. За 37% потешко е да се ископа БТК од пред 3 месеци. Потешкотиите ги чинат рударите близу 20 илјади милијарди долари.

Хашратот на биткоин постојано се искачуваше во последните три месеци и се зголеми за повеќе од 40% откако моќноста на мрежата беше под 90 ексахаш во секунда (EH/s) на 5 јули. Овој тренд доведе до последователно работење на пет пресметковни тешкотии за рударство на биткоин со уште едно зголемување што се очекува во текот на следната транзиција.

Целокупниот хашрат на биткоин (БТК) полека, но постојано растеше повисоко во текот на последните 90 дена. Тековната процесорска моќ на мрежата се зголемува со брзина од 130 ЕХ/с, а пред три месеци хаш -моќта беше за 40% помала од денес.

Во последните 24 часа, Antpool беше врвниот рударски базен кој посветува хашрејт на БТК мрежата со 29,7 ЕЕ/с или 20,47% од глобалниот хашрит. По Antpool следува F2pool со 23,58 EH/s или 16,2% од вкупниот хашхрејт на БТК, а Pooling зафаќа 13,2% од мрежата или 19,2 EH/s.

Други врвни базени кои посветуваат огромни количини на хашрејт на мрежата на БТК вклучуваат операции како што се Viabtc, Foundry USA и Btc.com, соодветно. Додека Bitcoin.com News објави дека количината на непознат хашрат исчезнала за време на последниот извештај за хашрит, мал дел од рударството на скришум неодамна се врати. 1,86 EH/s или 1,28% од глобалниот хашрит моментално припаѓа на непознати рударски ентитети.

Тешкотијата за рударство на Bitcoin се очекува да се зголеми по 6 -ти пат по ред
Бидејќи хаштратот на БТК се зголеми и базените за рударство се мешаа, тешкотиите во рударството на мрежата се очекува да се зголемат шести пат по ред. Во времето на пишување, се очекува да се зголеми за 2,99% до 19,57 илјади милијарди, што ќе биде ужасно близу до границата од 20 илјади милијарди. Во моментов, тешкотијата за рударство на БТК е 19,00 илјади милијарди. Зголемување од 2,99% ќе значи дека ќе биде 37% потешко да се ископа биткоин отколку што беше на 30 јули.

Постојното зголемување е слично по големина со зголемувањето на тешкотијата пред две недели, што беше околу 3,16%. Најголемиот скок во последователните текови на пораст на тешкотии беше на 25 август, на висина од блокот 697.536, кога тешкотијата скокна приближно 13,24%. Последователно работење на тешкотии во рударството се зголемува по намалувањето на алгоритмот за усогласување на пет последователни тешкотии.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЦените на храната ќе растат и до 50 отсто, бизнисот бара поддршка од државата за да се ублажи ударот врз потрошувачите
СЛЕДНА ВЕСТЕве зошто Берлин е центар на иновации