Акциите на „Amazon.com Inc.“ значително се намалија во понеделникот, испраќајќи ја нивната цена на негативна територија за годината. Постојаниот пораст на приносите на американските државни хартии од вредност продолжува да влијае врз прогнозите за добивката на компаниите со висок рејтинг.

Пред крајот на вчерашниот берзански ден хартиите од вредност избришаа скоро 3,1% и наскоро ќе ја означат шестата последователна негативна сесија – најдолгата серија од 8-дневен пад, која заврши во август 2019-та година. Така, цената е намалена за најмалку 1,4% за 2021-ва година, што ја прави компанијата единствена од петте најдобри на Вол Стрит што беше во минус во оваа година.

Распродажбата се прошири и на други акции, при што зголемените приноси на американските хартии од вредност ги оттурнаа инвеститорите од технологијата воопшто и другите сектори со висок раст.

Меѓу акциите на компаниите со најголема пазарна капитализација, оние на „Apple“ и „Microsoft“ паднаа за по 2,7%, на „Alphabet“ за 2,9%. Оние на „Facebook“ паднаа за 5,3% во услови на континуиран колапс на истоимената социјална мрежа и другите платформи.

И покрај вчерашните намалувања на цените, наведените компании уживаат раст во годината, од речиси 6% за „Apple“ до над 50% за „Alphabet“.

„Приносите од државни хартии од вредност најверојатно ќе останат високи засега додека светот (и монетарната политика) не се нормализира и инфлацијата се покаже како поодржлива отколку што се мислеше“, се вели во извештајот на истражувачката компанија „Vital Knowledge“.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЕве зошто Берлин е центар на иновации
СЛЕДНА ВЕСТДомаќинствата во еврозоната заштедија помалку во вториот квартал