Домаќинствата во еврозоната ги намалуваат заштедите и трошат повеќе во вториот квартал од годината, покажуваат податоците на европската статистичка служба „Еуростат“.

Заштедите на домаќинствата во еврозоната се забавија на 19% во април-јуни од 21,5% во јануари-март 2021-ва година.

Сепак, и покрај падот, темпото е сѐ уште во првите 3 од највисоките вредности од почетокот на мониторингот на податоците во 1999-та година. Највисокото ниво беше 25,2% во вториот квартал од 2020-та година.

Намалувањето на заштедите на домаќинствата во еврозоната беше објаснето со зголемување на потрошувачката од 4,4% на квартална основа.

Во исто време, сепак, бруто расположливиот доход на домаќинствата се зголеми со побавно темпо – 1,3% за истиот период во споредба со претходниот квартал.

Во исто време, процентот на инвестиции на домаќинствата во еврозоната се зголеми од 9,2% на 9,4% во вториот квартал, што е највисока вредност од 2011-та година.

Односот на деловните инвестиции во еврозоната во вториот квартал се намали на 23,6% во споредба со 23,9% во првиот квартал од 2021-ва година. Ова се објаснува со забавувањето на растот на бруто додадената вредност и растот на надоместокот за вработените (плати и придонеси за социјално осигурување).

ПРЕТХОДНА ВЕСТАкциите на „Amazon“ веќе се во минус за оваа година
СЛЕДНА ВЕСТПочна да се полни контроверзниот Северен поток 2