Илон Маск, Стивен Спилберг и Николас Кејџ се меѓу оние што собираат „камења“ што чинат неколку милиони.

Постојат камења и остатоци од метеори, кои навистина не се од овој свет.

За оние на Земјата кои имаат сè што сакаат, доаѓа време кога сакаат нешто надвор од неа. Метеоритите го привлекуваат интересот на познатите колекционери кои десеткратно ја зголемија цената на „вселенските камења“ во изминатата деценија, откако летале низ вселената стотици или дури илјадници години пред да паднат на оваа планета, пишува “Гардијан.”

Следната недела повеќе од 70 метеорити ќе бидат пронајдени на аукцијата во “Кристи” за време на продажната аукција, за која се очекува да донесе милиони фунти.

Аукцијата „Deep Impact“ исто така вклучува метеори кои содржат скапоцени камења, како и други што добиле изглед на уметнички дела кога влегле во атмосферата со 160.000 милји на час.

Се очекува дел од метеоритот за кој е научно докажано дека паднал од Месечината да се продаде за помеѓу 180 и 250.000 фунти. Хемискиот состав на некои други се споредува со атмосферата на Марс, што го користи НАСА за да потврди дека потекнуваат од таа планета.

Во последниве години, некои големи метеорити се продадоа за милиони.

ПРЕТХОДНА ВЕСТБиткоинот скокна за 24 проценти за 24 часа
СЛЕДНА ВЕСТФилипче: Дневен капацитет за вакцинирање во поликлиниките е 880 лица