Дознаките од странство, кои, како што на прес конференција укажа гувернерката на Народната банка, Анита Ангелоска Бежоска, претставуваат значаен извор на девизни приливи во нашата економија и во просек во преткризниот период изнесувале околу 15 проценти од БДП.  Минатата година имало пад за 24 проценти, а годинава се очекува постепено стабилизирање, но не и враќање на нивото пред кризата. 

Согласно со нашите очекувања, но и очекувањата на меѓународните финасиски институции во глобални рамки, нагласи Ангеловска Бежовска, дојде до пад односно забавување на приватните трансфери во услови на пандемијата.

ПРЕТХОДНА ВЕСТНАД 17 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ШЕСТИОТ ПАКЕТ МЕРКИ: Кои компании ќе добијат помош?
СЛЕДНА ВЕСТКинески заеми на Западен Балкан од три до 20 отсто од БДП