Лето, годишни одмори, бројот на заразени опаѓа, се чини како да сме заборавиле дека вирусот е сè уште тука

 

На есен, можеме да бидеме во неволја ако сериозно не се пристапи кон вакцинирање, бидејќи делтата е многу позаразна и се пренесува побрзо, вели проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ од соседна Србија.

Најважниот месец ќе биде септември. Тоа е моментот кога започнуваат училиштата, кога луѓето се враќаат од одмори од разни места, од странство, кога започнува работата во тим. Октомври ќе ни покаже што сторивме во претходниот период, дали бевме вакцинирани во доволен број, дали се држевме до мерките и што треба да правиме понатаму, вели епидемиологот и член на Кризниот штаб, проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ.

Есен за отрезнување

Имунизацијата е во тек, имаме достапен доволен број вакцини, но сè уште не сме достигнале 50 проценти од возрасните, вакцинирани граѓани, иако очекувавме да се случи кон крајот на јуни, но сигурно сме блиску. Целта да се намали бројот на заразени на под 100 е исполнета и се чини дека луѓето се опуштија малку повеќе поради тие информации.

– Животот мора да се врати и сите го знаеме тоа. Луѓето, особено младите, сакаат да патуваат, да излегуваат, да се забавуваат, концерти, спортски настани и се што е во ред. Егзит има одлична организација, оние кои се вакцинирани можат да дојдат без никаков проблем, оние кои не се, им треба ПЦР не постар од 72 часа, па затоа ќе мора да плаќаат повторно кога ќе истече. Исто така, ќе се направат тестови за антиген за веднаш да се покаже дали има некој заразен. Но, тоа е комплицирано, така што оние кои се вакцинирани се послободни, ќе можат да се однесуваат порелаксирано. Не очекувам ненадејни промени во текот на летото, но можно е зголемување на есен, кога сите ќе се вратат во работните организации, училиштата, така ќе дојде зимата, ќе работиме во затворен простор, затоа е потребно да се вакцинираме во текот на летото и да се почитуваат мерките, маските во затворен простор и зголемената дезинфекција на сите површини, во домот, тимот, ресторанот, барот – вели епидемиологот.

Дали вакцинацијата е побавна од очекуваното? Активното население што работи сè уште не го достигнало посакуваниот процент на вакцинација, и е малку над 40 проценти, а оние под 25 години се далеку од посакуваниот процент. Сепак, постои можност младата и работна популација да биде мотивирана и процентот на вакцинирани да ја достигне посакуваната бројка.

– Кога луѓето ќе видат дека бројот се зголемува наесен, тогаш, верувам, тие ќе започнат со вакцинација. Постојано повторуваме, вакцинацијата е единственото решение и мора да му пристапиме сериозно и одговорно. Сите сакаме да се опуштиме и да не размислуваме за болеста, но епидемијата е од таква природа што не мирува и мора да ја прифатиме. Ако навистина сакаме да го „зајакнеме“, тоа можеме да го направиме само со вакцинација, бидејќи тоа е најдобриот штит – објаснува професорот.

Трета доза

Постои полемика околу третата доза, бидејќи сите оние кои биле вакцинирани на почетокот на годината, можеби ќе треба да ја примат третата доза на есен, иако сè уште се очекува да се случи на почетокот на следната година.

– Работиме на студија со која треба да се утврди нивото на колективен имунитет, односно да се утврди нивото на имунитет кај лицата кои биле вакцинирани. Треба да ни даде таков одговор, и според возраста и според вакцината и генерално според сите параметри. Не е важно дали сте постари или помлади, исто така се забележува територијалната дистрибуција, се споредуваат поголемите и помалите градови. Понатаму, студијата треба да утврди дали оние кои биле вакцинирани или биле вакцинирани, кое е нивото на имунитет. Ќе имаме одговор дали е потребно да се воведе третата доза пред крајот на годината и сигурен сум дека третата доза ќе ја имаме само на почетокот на следната година, но ќе видиме што ќе покаже студијата – вели професорот Тиодоровиќ.

Делта вирус

Лето, годишните одмори, бројот на заразени се намалува, се чини како да сме заборавиле дека вирусот е сè уште присутен. Имаме вакцини и се чини дека луѓето повеќе се грижат за вакцинирање. Не смееме да заборавиме што се случи во изминатите месеци, од почетокот на епидемијата до денес. Дека луѓето умираат без оглед на возраста и здравјето и дека едноставно нема правила. Вакцинацијата е неопходна и сите треба да ја прифатиме, колективно. Колку сме повеќе вакцинирани, толку сме позаштитени и слободни.

– На почетокот, сè помина добро, сепак, сè уште не сме достигнале 50% од вакцинираните. Како што почнаа да паѓаат бројките, се повеќе има луѓе кои избегнуваат да се вакцинираат во текот на летото, некои планираат годишни одмори, други активности, топло е, па што ако добијат температура, што е честа реакција, има многу на непотребни изговори. Забораваат дека на есен постои реална опасност бројот на заразени да се зголеми. Луѓе постари од 65 години го сфатија посериозно делта сојот, а тоа треба да го сфати работната активна популација, која треба да достигне опфат од 60, 70 проценти од вакцинираните. Младите исто така треба да бидат позаинтересирани затоа што можат да бидат носители, затоа немаме друг избор освен да бидеме одговорни, да продолжиме да носиме маски во затворени простории, да извршиме интензивна дезинфекција и тоа да го сторат оние кои не биле вакцинирани – заклучува епидемиологот.

ПРЕТХОДНА ВЕСТГраѓаните сè повеќе ги ползуваат придобивките од мобилните апликации и електронската трговија
СЛЕДНА ВЕСТМеркел ги гледа балканските држави како идни членки на ЕУ