Конкуренцијата и соработката се неизбежни службеници кои ги обликуваат нашите односи и секојдневие, а тоа исто така се однесува на избор на најдобри и најсоодветни инвестиции.

Сите ја знаеме изреката „не носете ги сите ваши јајца во една кошничка“, што нè потсетува повторно и повторно да ги диверзифицираме нашите инвестиции според нашиот став кон ризикот и нашите финансиски цели.

Ако следите за што пишуваат финансиските медиуми и разни финансиски професионалци, веројатно во последно време наидовте на длабоки дискусии за најдобрите инвестиции за иднината. Особено големо триење се јавува помеѓу поборниците за инвестирање во злато и гласниците на криптовалутата биткоин, кои не гледаат потенцијал за соработка меѓу двете инвестиции, што би го зајакнало портфолиото на една индивидуа, но ја третираат инвестицијата како противник. Дали се во право?

Прво мора да разбереме дека појавата на биткоин всушност била под влијание на постоењето и улогата на златото, што се децентрализирани физички пари со ограничено снабдување и истовремено делува како одличен чувар и разменувач на вредности со векови. Биткоинот сака да го имитира златото, но со важната разлика што просторот во кој работи е нематеријален, дигитален и со себе носи одлични решенија за пренос на средства.

Со влегувањето на нашето општество во дигиталниот свет, сосема е разбирливо дека на биткоинот му се посветува или ќе се посветува се повеќе внимание, но мора да бидеме свесни дека нема да го замени златото, а златото нема да ја намали улогата на биткоинот во дигиталната сфера. И двајцата ќе продолжат да ја извршуваат улогата за која ја стекнаа довербата кај луѓето.

Интересно е што во борбата помеѓу овие две супер валути, малкумина размислуваат за главните стапици во тековниот период. Сведоци сме на огромно печатење на валути од хартија (фиат), паѓање на каматните стапки на готовина и обврзници, што значи лоши изгледи за богатството на луѓето во ерата на инфлацијата.

Времето, според тоа, работи за биткоин, но исто така и за злато, додека на класичните валути сигурно ќе им треба малку време за да ја вратат довербата на инвеститорите.

ПРЕТХОДНА ВЕСТБитиќи заедно со експерти ќе гради стратешки економски политики
СЛЕДНА ВЕСТИсклучоците од работна недела да се утврдат со Закон