Home СВЕТ Бајден предлага зголемуавње на даноците за компаниите и за богатите

Бајден предлага зголемуавње на даноците за компаниите и за богатите

0
Бајден предлага зголемуавње на даноците за компаниите и за богатите
Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden discuses the coronavirus, Thursday, March 12, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Matt Rourke)

Клучниот комитет на Претставничкиот дом на САД ги усвои предлог -законите за зголемување на даноците за компаниите и богатите за да помогнат во финансирањето на буџетскиот план на претседателот Џо Бајден од 3.500 милијарди долари.

Комисијата за буџети на Претставничкиот дом, во која мнозинство имаат демократите, со мнозинство гласови ги одобри деловите од нацрт -буџетските закони поврзани со даноците. Ова вклучува зголемување на највисоката стапка на данок на доход од 37 на 39,6 проценти и највисока стапка на данок на добивка од 21 на 26,5 проценти.

Според планот, стапката на данок на капитална добивка ќе се зголеми од 20 на 25 проценти за Американците со оданочен приход над 400.000 американски долари и ќе се додаде дополнителен данок од 3 проценти на приход поголем од 5 милиони долари. Мислењето на комитетот е препорака до лидерите на Претставничкиот дом и Сенатот, додека во наредните недели тие ќе работат на конечните верзии на законот за даноци.