На Волстрит, цените на акциите пораснаа бидејќи инвеститорите беа охрабрени од солидните економски показатели и индикациите за намалување на инфлаторните притисоци.

Dow Jones зајакна 236 поени, или 0,68 проценти, на 34.814 поени, додека S&P 500 порасна за 0,85 проценти, на 4.480 поени, а индексот Nasdaq порасна за 0,82 проценти, на 15.161 поен.

Меѓу 11-те најважни сектори на индексот S&P 500, десет од нив забележаа раст, при што цените на акциите најмногу пораснаа во енергетскиот сектор, благодарение на големиот скок на цените на нафтата.

Така, најважните берзански индекси ги надоместија загубите од претходниот ден, кога беа под притисок поради забавувањето на економското закрепнување и понатамошното ширење на варијантата делта на коронавирусот. Вчера, пак, инвеститорите беа охрабрени од неколку макроекономски податоци кои укажуваат на солиден економски раст и намалување на инфлаторните притисоци.

Бранот на поскапувања привршува?

На пример, увозните цени го забележаа својот прв пад на месечно ниво од октомври минатата година, што ги зголеми надежите дека бранот на поскапувања се приближува кон крајот. Податоците за инфлацијата, како и ситуацијата на пазарот на трудот, се во фокусот на лидерите на Американската централна банка, кои следната недела ќе одржат дводневна сесија. Инвеститорите чекаат сигнали кога ФЕД планира да започне со намалување на износот за купување обврзници.

Во последните недели, имаше неизвесност на Волстрит бидејќи ФЕД наскоро би можела да започне со намалување на стимулациите бидејќи забавува економскиот раст. Како резултат на тоа, од почетокот на септември, индексот Dow Jones беше во загуба од околу 1,5 проценти, а S&P 500 околу 0,9 проценти. Од почетокот на годината, S&P 500 доби повеќе од 18 проценти.

И на европските берзи, цените на акциите вчера паднаа. Лондонскиот индекс FTSE падна за 0,25 отсто, на 7.016 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,68 отсто, на 15.616 поени, а парискиот CAC 1,04 отсто, на 6.583 поени.

ПРЕТХОДНА ВЕСТБајден предлага зголемуавње на даноците за компаниите и за богатите
СЛЕДНА ВЕСТКолапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%