Виетнам е друга земја што ја зголеми загриженоста за глобалното снабдување со кафе бидејќи најголемиот град во земјата останува затворен како дел од мерките за превенција од пандемијата.

Извозното седиште на Хо Ши Мин е под строги ограничувања поради зголемувањето на случаите на делта сојот на коронавирусот, и бидејќи Виетнам е еден од најголемите производители на робуста, специјален вид зрна кафе што се користи во инстант кафе и одредени мешавини еспресо. Цените на Робуст на големо досега се зголемија за околу 50 проценти

Затворањето на градот значи дека виетнамските извозници се борат да транспортираат стока, вклучувајќи кафе. Овие ограничувања се комбинирани со недостаток на транспортни контејнери и високи трошоци за превоз.

Виетнамската асоцијација за кафе и какао, како и други трговски организации ја повикаа владата да ги ублажи ограничувањата за да избегне понатамошно одложување на испораката и придружните трошоци.

Ова се само најновите проблеми што ја погодија индустријата за кафе.

Бразил, најголемиот светски производител на зрна кафе Арабика, оваа година ги доживеа најлошите мразови од 1994 година, помешани со суша, што ја зголеми цената на зрната кафе на највисоко ниво во последните 7 години.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЕтереумот над 4.000 долари, цвета NFT пазарот
СЛЕДНА ВЕСТ„SMIC“ инвестира 9 милијарди долари во нова фабрика