Кинеската компанија за производство на полупроводници, ќе инвестира 8,87 милијарди долари за изградба на фабрика за чипови во Шангај, проширувајќи го својот производствен капацитет додека светот се бори со недостаток на чипови и Пекинг се обидува да ја зголеми независноста на земјата.

Експанзијата на најголемиот кинески производител на чипови доаѓа во време кога недостатокот на чипови влијае врз автомобилската и електронската индустрија и ги мотивира плановите за зголемување на производството од компании како што се „Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp“ и „GlobalFoundries“.

Проектот е поддржан од заедничко вложување во кое „SMIC“ е мнозински сопственик. Партнер е „Lingang FTZ“, а компанијата вели дека ќе бара други инвеститори во компанијата со регистриран капитал од 5,5 милијарди долари.

Други компании кои имаат погони во истата област се „Contemporary Amperex Technology Co.“ и „Tesla“.

„SMIC“ е делумно поддржана од кинескиот државен фонд насочен кон индустријата за чипови.

Во текот на изминатата деценија, владата насочи милијарди од фондот да им помогне на локалните компании за полупроводници да стигнат до глобалните конкуренти како Јапонија, Јужна Кореја и Соединетите држави, иако „SMIC“ заостанува зад своите конкуренти.

Веста за проширување на „SMIC“ следи по слични планови во последните месеци за нови погони во Шенжен и Пекинг.

Во исто време, компанијата е на црната трговска листа на Соединетите држави, што ја ограничува неговата употреба на опрема за производство од американски добавувачи. Соединетите држави тврдат дека воведоа ограничувања за „SMIC“ поради национална безбедност, а „SMIC“ негира дека има врски со кинеската војска, како што се обвинети.

Мерките ги спречија плановите на компанијата да се пресели во чипови од висока класа, но нејзините финансиски резултати беа добри бидејќи недостатокот на полупроводници ја зголеми побарувачката.

ПРЕТХОДНА ВЕСТВо светот ќе снема кафе, локдаунот во Виетнам ги намали залихите
СЛЕДНА ВЕСТЕВРОТО СЛАВИ 20 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ: „Нема зима“ за готовината, кешот останува најповолно средство за плаќање