Во државата до завчера вкупно се вакцинирале 239.283 граѓани, а само во вторникот биле аплицирани 15.155 вакцини. Според вчерашните податоци на Институтот за јавно здравје, три града во земјава – Демир Капија, Пехчево и Дојран, немаат ниту еден активен случај на Ковид-19, а во Дебар и Валандово има само по еден.

Бројот на лица кои досега изразиле желба за вакцинација преку веб-платформата vakcinacija.mk е 436.072 граѓани, информираат од Министерството за здравство.

Во државата вкупно се аплицирани 346.931 дози вакцини, а ревакцинирани се 107.648 граѓани.

Една доза примиле 47 отсто од населението над 70 години, а 41 процент кај лицата над 65.

– Вакцинацијата се спроведува согласно Националниот план за имунизација. Се вакцинираат возрасни лица, граѓани кои искажале интерес за вакцинација на веб-страницата vakcinacija.mk, а се вакцинираат и лица вработени во критична инфраструктура, велат од Министерството за здравство.

Масовна вакцинација се одвива во неколку градови во државата и тоа во А1 Арената СЦ „Борис Трајковски“ во Скопје, во спортските сали во Кавадарци, Куманово, Тетово, Штип, Битола, Струмица, Охрид, Велес и Прилеп.

Во насока на подигнување на свеста за потребата од вакцинација, вчера во Прилеп, невладината „Станица П.Е.Т.“  спроведе креативна акција насловена „Информирај се, пријави се и вакцинирај се!“.

Од оваа главна креативна акција се очекува да произлезат помали акции во ромската населба „Тризла“, како и руралните места во кои граѓаните имаат потреба од дигитална поддршка за обезбедување термин за вакцинација. Акцијата нуди и дополнителни вистинити информации преку кои би се ослободиле од лажните вести поврзани со вакцинацијата што постојано се шират по социјалните мрежи.

ПРЕТХОДНА ВЕСТНад 97 проценти од граѓаните на социјалните медиуми пристапуваат од мобилен
СЛЕДНА ВЕСТПо 20 години Македонија и Русија се поврзуваат повторно по воздушен пат