Голем дел од италијанскиот банкарски сектор сега ја користи Спунта. Внатрешната дигитална валута на JPMorgan Chase, JPM Coin, неодамна започна за прв пат во живо со голем клиент за технологија.

Ковид-19 може да има улога да ги поттикне банките да шират комерцијално одржливи блокчејн производи, рече еден експерт.

Централните банки се поинтензивно се фокусираат на дигиталните валути, вели извршниот директор на R3. Неколку години наназад, блокчејн започна со ветувања за индустријата за финансиски услуги. Неколку големи банки ја тестираа технологијата, привлечена од ветувањето за подобрување на некои од најстарите процеси на секторот.

Оваа година, на инвеститорите може да им биде простено што се прашуваа каде отиде блокчејн. По многу возбуда во 2017 година, бидејќи вредноста на криптовалутите како биткоинот вртоглаво се зголеми, заемодавателите не се толку гласни за новите пилоти на блокчејн, како што беа тогаш. Но, тоа не значи дека тие престанале да инвестираат во технологијата.

Првично создадена како дигитална книга за трансакции со биткоин, блокчејн е во суштина друга форма на база на податоци што се одржува на неколку компјутери. Банките досега главно се определија да преземат некои од принципите што стојат зад блокчејн, прилагодувајќи ја технологијата за различни случаи на употреба на крипто.

Во Италија, голем дел од банкарскиот сектор на земјата сега ја користи Спунта, блокчејн мрежа базирана на технологија од фирмата R3 со седиште во Њујорк, за да ги помири рамнотежите меѓу нив, изјави основачот и извршен директор Дејвид Рутер за „Squawk Box Europe“ на CNBC.

„Разговаравме веќе некое време за ветувањето за блокчејн на претпријатието и одлично е конечно да го видиме тоа во пракса и да работиме во обем“, рече тој на почетокот на оваа недела.

Сепак, италијанскиот пазар претставува само мал дел од европската, и, се разбира, светска – банкарска индустрија, додека помирувањето на сметките е само еден случај кога експертите велат дека може да се примени блокчејн.

„Тоа е почеток“, рече Рутер. „Би сакале да го видиме усвоен во други европски земји, а потоа и на глобално ниво. Инфраструктурата што ја имаат, создава основа за ширење други технологии што навистина можат да имаат влијание врз нивната крајна линија. ”

За некои големи банки, фокусот се повеќе се свртува кон откривање како тие всушност можат да заработат пари од блокчејн. JPMorgan Chase, на пример, неодамна ја откри својата домашна дигитална валута JPM Coin.

Дигитални валути

Пандемијата може да има улога во поттикнување на банките да шират комерцијално одржливи производи со блокчејн, според Лекс Соколин, ко-раководител на финтех во блокчејн фирмата ConsenSys.

„Принуден да ја прифати дигиталната трансформација како примарен начин на работа дефинитивно им помага на банките да се фокусираат на дигиталните шини за плаќање“, рече тој за CNBC преку емаил.

Соколин додаде дека банките и другите финансиски институции сега исто така се двоумат колку да експериментираат со дигиталните валути како порано. Со намалувањето на употребата на готовина во многу развиени економии – особено во услови на пандемија – централните банки сега истражуваат наплата на сопствени виртуелни пари, додека брокерите како „Фиделити“ сега им дозволуваат на своите клиенти да инвестираат во криптовалути.

Народната банка на Кина веќе тестира дигитална верзија на јуанот, додека другите централни банки поставија рамка за тоа како ваквите виртуелни валути можат да работат во пракса. ConsenSys, предводен од коосновачот на Етериум, Џозеф Лубин, работи на проекти за централна банка за дигитални валути во Хонг Конг, Австралија, Франција и Тајланд.

„Нашата одлука е дека ова усвојување и трансформација ќе биде зголемено во повеќето земји, но драстично во некои одделни географии“, рече Соколин. „Системите за плаќање немаат тенденција да се заменуваат едни со други во целост, туку повеќе се градат на врвот на шините“.

„Тешко е патувањето да се прифатат блокчејн технологии затоа што тоа е компјутерско ниво на индустрија“, рече тој. „Штом ја преживеете таа болка, имате одлична основа многу полесно да ги ширите другите апликации.”

Тој додаде дека централните банки се поинтензивно фокусирани на дигиталните валути од кога било досега. Користењето на готовина ќе се намали нагло во некои земји – дури 28% во Велика Британија – оваа година среде Ковид-19, според „Акцентура“. Банката на Англија е една од централните банки што ја проценуваат можноста за издавање дигитална валута.

 

ПРЕТХОДНА ВЕСТДали блокчејн е ранлив на хакирање од квантни компјутери?
СЛЕДНА ВЕСТПоради компликации од Ковид-19, почина заменик-градоначалникот на Скопје, Енвер Малиќи