Дали блокчејн е ранлив на хакирање од квантни компјутери?

Да, но некои паметни технологии веќе работат на одбрана од ова. Бидејќи вредноста на крипто активата се зголемува, стимулацијата за хакерите се зголемува пропорционално, но проблемот се решава проактивно. 

Тоа не е многу веројатно, но исто така не е и невозможно, особено ако квантниот компјутер се најде во погрешни раце. Минатата година квантниот компјутер на Гугл, наречен Сикамор, доби загатка за решавање на 10 000 години и на најмоќните суперкомпјутери – и ја заврши за само 200 секунди, според списанието „Природа“.

Тој вид на процесна моќ што ја ослободи блок-синџирот на биткоин – што е силно шифрирана книга на сите трансакции со биткоин – е причина за загриженост.

Извештајот на истражувачката група Гартнер сугерира дека блокчејн истражувачите веќе предвидуваат можни напади од квантни компјутери кои се можеби од пет до 10 години далеку од комерцијалната достапност. Тоа е предмет наречен „Постквантум блокчејн“ кој е форма на блокчеин технологија со користење на квантно-отпорни криптографски алгоритми кои можат да одолеат на напад од идните квантни компјутери.

Добрата вест е дека алгоритмите отпорни на квант, најверојатно, ќе останат неколку чекори пред хакерите, но тоа е проблем што привлекува значително внимание во финансиските, безбедносните и блокчејн заедниците.

Постквантната криптографија сè уште не претставува закана, но размена на крипто ќе треба да распоредат технологии отпорни на квант во следните неколку години, пред квантните компјутери да станат општо достапни.

Фишингот е веројатно поголема закана

За волја на вистината, далеку е поголема веројатноста да ве погоди измама за фишинг, каде крадците на идентитет користат е-пошта, СМС-пораки и лажни веб-страници за да ве натераат да откриете чувствителни лични информации, како што се банкарска сметка или лозинки за размена на криптовалути.

Како корисник, треба да користите LastPass или сличен софтвер за да генерирате сложени лозинки, заедно со автентикација со два фактори (бара внесување на код чувствителен на време, пред да пристапите до сметката за размена на крипто). Повеќето добри размени се овозможени за ова ниво на безбедност.

Постојат многу тажни приказни за кражба на биткоин, но овие обично се резултат на слаба безбедност на држачот на биткоин, нешто како да го оставате паричникот на предното седиште од вашиот автомобил додека излегувате во продавницата една минута.

Како и сите технолошки достигнувања, квантниот компјутер може да се користи и за добро и за лошо.

Позитивно е што многу ќе го забрза откривањето дрога, молекуларното моделирање и кршењето на кодот. Исто така, тоа ќе биде подарок за хакери и крадци на Интернет, поради што компаниите за финансиски услуги ќе мора да инвестираат во одбранбени технологии за да ги чуваат безбедносните информации и средства на клиентите.

Повеќето размени на крипто инвестираат значителни износи во безбедноста. Огромното мнозинство на крипто средства (околу 97%) е зачувано во шифрирано, географски разделено, офлајн складирање. Овие не можат да бидат хакирани.

Ризикот се појавува кога биткоинот се префрла од офлајн (или ладилник) на Интернет, како на пример кога клиентот е пред трансакција.

Но, дури и тука, нивото на безбедност е примитивно. Понатамошно ниво на заштита е осигурувањето на целиот биткоин што е зачуван во мрежните системи. Тие исто така имаат воспоставено системи за да спречат секој вработен да се разделува со имотот на клиентот, барајќи повеќе „клучеви“ пред да се овласти трансакцијата со биткоин.

Во минатото имало хакирања на размена на крипто (иако не на самиот блокчејн) и украдени средства во крипто средства милиони долари. Во поновите години, ова стана поретко кога размените се преселија да ги зајакнат своите безбедносни системи.

Во 2014 година, планината Гокс, во тоа време одговорна за околу 70% од сите трансакции со биткоин во светот, претрпе напад кога беа украдени околу 800 000 биткоини, проценети на 460 милиони американски долари. Во 2018 година, крипто-размената со седиште во Јапонија, Coincheck беше погодена од измама од 534 милиони американски долари, што влијаеше на 260 000 инвеститори.

ПРЕТХОДНА ВЕСТСе воведува редовна авиолинија Скопје-Киев
СЛЕДНА ВЕСТГолемите банки прават мали чекори кон комерцијализација на блокчејн