Здружението на германски угостители се пожали на недостаток на персонал по укинувањето на мерките за пандемија и повторно отворање хотели и ресторани, а Федералната агенција за вработување изјави дека 14% помалку луѓе работат во угостителската индустрија отколку пред пандемијата.

„Многу хотели и ресторани се жалат дека немаат персонал“, рече Ингрид Хартгес, директор на Дехог, од Здружението на германски хотелиери и угостители.

Најмногу недостасуваат готвачи, сезонски работници од странство и студенти.

Хартгес објасни дека голем број придружен персонал, особено студенти, нашле нови работни места за време на пандемијата.

„Оние кои некогаш работеа како келнери се преселија, на пример, во логистичката индустрија, која цветаше за време на пандемијата“, рече Хартгес во интервју за Редакциска мрежа на Германија.

Таа додаде дека многу сезонски работници од странство кои работеле во германски ресторани и хотели претпочитале да одат во Австрија и Швајцарија, каде претходно биле отворени хотели и ресторани во Германија. Тоа, рече таа, важи и за германските сезонски работници.

„ННа индустријата и вработените им е потребна перспектива“, рече Хартгес, исто така, барајќи даночни олеснувања за сопствениците на хотели и ресторани, што ќе ги зголеми платите и ќе привлече доволно работници.

Квалификуван готвач во Баден-Виртемберг, една од најбогатите сојузни држави, заработува просечно околу 2.200 евра бруто месечно, објави мрежниот сервис jobs-regional.de.

Според Федералната канцеларија за вработување, 154.000 луѓе моментално работат во хотелската и гастрономската индустрија, за 14 проценти помалку отколку во 2019 година.

ПРЕТХОДНА ВЕСТВо Велика Британија запленети криптовалути во вредност од 250 милиони долари
СЛЕДНА ВЕСТБродот кој го блокираше Суецкиот канал, по три месеци ги напушти египетските води