Сосиете Женерал ги надмина очекувањата на резултатите од вториот квартал благодарение на закрепнувањето на малопродажниот бизнис во Франција и намаленото ниво на лоши заеми.

Францускиот банкарски гигант објави нето приход од 1,44 милијарди евра (1,71 милијарди долари) во вториот квартал. Според Рефинитив, аналитичарите очекуваа 704 милиони евра нето добивка за тримесечниот период.

Последните резултати следат по „рекордниот“ квартал на почетокот на 2021 година, кога профитот достигна 814 милиони евра и означуваат значителен пресврт во загубата од 1,26 милијарди евра објавена пред една година, во екот на економската криза предизвикана од „Ковид“.

Вториот квартал беше обележан со „силен импулс на приходите, континуирана дисциплина на трошоците и многу ниски трошоци за ризик што произлегуваат од многу мал број неплатени обврски за заеми“, рече Фредерик Оудеа, извршен директор на групацијата. Тој истакна дека резултатите за првата половина на 2021 година се најдобри во последните пет години.

Последните резултати беа поддржани од малопродажната единица на француската банка, која објави нето приход од 438 милиони евра – значително зголемување во споредба со 60 милиони евра пријавени пред една година.

Ова се должи на поголем број станбени и потрошувачки заеми.

ПРЕТХОДНА ВЕСТАСО набави нов информациски систем за контрола на осигурителниот пазар
СЛЕДНА ВЕСТЕУ произведува 74 литри пиво по лице годишно