Европската комисија во вторникот издаде обврзници во вредност од 20 милијарди евра, први кои финансираат закрепнување од пандемијата на коронавирусoт според инструментот на следната генерација на ЕУ.

„Денес успешно ја спроведевме првата операција за издавање на обврзници. Како силна Унија, позајмуваме од пазарот и инвестираме во заедничко закрепнување од кризата“, рече претседателката на Комисијата, Урсула фон дер Лајен.

Обврзниците беа издадени за период од десет години и таа е најголемата трансакција досега и најголемата сума собрана од Европската унија во една трансакција.

Комисијата додава дека обврзниците наишле на голем интерес кај инвеститорите во Европа и светот, благодарение на што добила исклучително поволни услови за позајмување. ЕК планира да позајми повеќе од 800 милијарди евра за следната генерација на ЕУ.

Механизмот за наплата и еластичност е клучен дел од планот за економско ковид-закрепнување на ЕУ. Има на располагање 672,5 милијарди евра за поддршка на инвестициите и реформите во земјите-членки. Од таа сума, 312,5 милијарди евра се грантови, 360 милијарди заеми.

ПРЕТХОДНА ВЕСТПотпишани договорите за фотоелектраната во Осломеј, инвестиција од 70 милиони евра
СЛЕДНА ВЕСТВо Африка пронајден третиот по големина дијамант во светот