Европската унија и Кина работат на потпишување договор за инвестиција до крајот на 2020 година. Договорот се очекува да ги подобри и европско-кинеските односи.

„Преговорите се во завршна фаза“, изјави портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи Ванг Венбин. Портпарол на германската влада тогаш изјави дека е постигнат напредок во преговорите и дека целта е да се постигне договор пред крајот на годината. Кина сега е посветена на постигнувањето договор, рече тој.

Неименуван портпарол на ЕУ за Ројтерс изјави дека е постигнат напредок по иницијатива на германската канцеларка Ангела Меркел. Германија е претседател на ЕУ до крајот на годината, а воедно е и најголем европски извозник во Кина.

Евентуална зделка, според Ројтерс, би значела голем напредок за сино-европските односи, кои се влошија по избувнувањето на новиот коронавирус во Вухан и интервенцијата на кинеската централна влада во Хонг Конг. Со сеопфатен договор за инвестиции, повеќето европски компании би станале поконкурентни на кинескиот пазар.

Преговорите за договорот неколку пати застојуваа во последните шест години. Според Брисел, Кина не ги исполни ветувањата за укинување на ограничувањата на европските инвестиции, додека кинеските компании имаат широк пристап до европскиот пазар. Европската комисија го опиша договорот како „клучна алатка за решавање на нерамнотежата“.

Обвинувањата од Пекинг и од Брисел претставуваат голем пресврт, бидејќи Стопанската комора на ЕУ во Кина во јуни изрази сомнеж дека би можеле да постигнат договор до крајниот рок определен минатиот декември. Друг неименуван службеник од Брисел за Ројтерс изјави дека Кина се плаши од изолација на Запад поради трговските војни со Соединетите држави, бидејќи Брисел исто така започна да ја засилува контролата над кинеските инвестиции во европските стратешки сектори.

Најголемата пречка за комплетирање на договорот за инвестиција е поврзана со одржливиот развој, рече висок западен дипломат во Пекинг, истакнувајќи ги отворените прашања од областа на работата.

Кина сè уште нема ратификувано четири од осумте конвенции на МОТ, вклучувајќи ги Конвенцијата за присилна работа и правото на колективно договарање. За нив, ЕУ бара одобрување пред каков било трговски договор.

Кина исто така се очекува да има многу големи барања за време на преговорите.

„Тие сакаат невозможни работи. „Тие бараат отвореност кон кинеските инвестиции во европски сектори кои не се отворени засекогаш, како што се енергетиката, управувањето со водите и јавниот сектор“, додаде дипломатот од Пекинг.

ПРЕТХОДНА ВЕСТВладата ќе купува зграда што вреди 14 милиони евра
СЛЕДНА ВЕСТОдложена амандманската расправа за законското решение за задолжително пензионирање на 64 години