Coinbase, најпознатата американска крипто компанија, достави документација за излегување во јавноста.

Се очекува тој да излезе на почетокот на следната година, но сè уште не е јасно како ќе го стори тоа. Не е јасно од нивниот пост на блогот дали ќе одлучат за почетна јавна понуда (ИПО) или за директен понуда (ОЈО) или дали ќе излезат во јавноста со или без посредници.

На сличен начин, Slack објави во почетокот на 2019 година, без премногу информации, но пред да го продаде својот бизнис на Salesforce, имаше директен список.

Coinbase собра голем приватен капитал, вклучувајќи ја Серијата Е од 300 милиони долари во октомври 2018 година. Неговата серија D во август 2017 година беше повеќе од 100 милиони долари, според Crunchbase. Тајгер Глобал, Андресен Хоровиц, ДФЈ Раст и ИВП беа лидери во финансиските кругови на оваа финтех компанија.

Не е јасно колку приходите на Coinbase пораснале, ниту колку биле профитабилни нивните операции во последните неколку години. Со оглед на тоа, тешко е да се предвиди колкава ќе биде нејзината вредност во бегство во споредба со сегашната проценка од 8 милијарди долари.

Компанијата ја објави оваа одлука во време кога се случува нов бум во светот на крипто-валутите, имајќи предвид дека биткоинот постигна историски раст и повлече неколку посилни валути. Да потсетиме, компанијата имаше проблеми во изборната кампања, кога десетици вработени поднесоа оставки, кога извршниот директор на компанијата рече дека нема да учествуваат во политички прашања, кои не се директно поврзани со мисијата Coinbase.

ПРЕТХОДНА ВЕСТМасакр во Франција, убиени тројца полицајци
СЛЕДНА ВЕСТБремените жени се ослободуваат од работа со физичко присуство, до завршувањето на пандемијата