Извршниот директор на советничката компанија за инвестиции Vailshire Capital Management, д-р Џеф Рос, ја изнесе теоријата дека нападот на Елон врз мрежата Биткоин генерирал „краткорочна капитулација“. Тоа значи, секој што беше подготвен да го продаде својот Биткоин во мал знак на неволја, веќе го стори тоа. Слабите раце и краткорочните трговци се надвор од игра.

Во моментов една паричка Биткоин се продава за 44.150 долари, а само пред неколку дена чинеше 59.000, додека пред неколку недели го оствари рекордот од околу 65.000 долари.

Дали е ова ново дно на Биткоин?

Се разбира, досега, капитулацијата е само теорија. Не можеме навистина да бидеме сигурни. Но, ако ова е она што се случува, тоа исто така значи дека го гледаме новото дно на пазарот на Биткоин. И други показатели упатуваат во таа насока. Основачот на инвестицијата „Каприол“, Чарлс Едвардс, вчера утврди пад под 100 едноставни подвижни просеци, што обично значи едно.

Ова, се разбира, се случуваше и порано. По преполовување на Биткоинот во 2020 година, капитулацијата се појави на пазарот и NewsBTC беше таму за да им ги олесни умовите на сите:

Додека „капитулацијата“ звучи застрашувачки, особено затоа што е поврзана со падот на Биткоин кон крајот на 2018 година, тоа не е баш лошо.

Како што објасни истакнатиот финансиски подкастер и бикот на Биткоин Престон Пиш, како одговор на анализата на Д’Соуза:

„За време на преполовување во 2016 година, цената одеше настрана за 9 дена, а потоа имаше пад од 28%, и беа потребни 100 дена да се вратиме на двојната цена. Ментално подгответе се за ефикасно чистење и прилагодување на тешкотиите, бидејќи протоколот ги подготвува сите патници за лансирање “.

Како Биткоин ќе отскокне по таква катастрофална капитулација?

Ова е најлесното прашање за одговор. И со тоа, ние исто така можеме да одговориме на уште едно горливо прашање: Дали Тесла не ја направи својата должно внимание пред да инвестира повеќе од 1 милијарда УСД во БТК? Дали Елон само дозна за претпоставените опасни нивоа на потрошувачка на енергија што им требаат на мрежата Биткоин за да се обезбеди себеси? Најверојатно не.

За можно објаснување, му го даваме микрофонот на Марк Јуско, извршен директор на „Morgan Creek Capital Management“:

Биткоинот ќе се врати со институционални пари кои ќе им ја грабнат секоја паричка од исплашените раце на инвеститорот. Всушност, процесот веројатно веќе се случува.

Другите теории за можните мотиви на Елон Маск вклучуваат Тесла што се обидува да добие даночни олеснувања од зелената политика на американската влада и дека ова е ширење на рударска платформа која работи на обновлива енергија.

ПРЕТХОДНА ВЕСТУште една инвестиција на „Тиквеш“, нови лозови насади на 120 хектари во Велешко
СЛЕДНА ВЕСТДенеска нови цени на горивата