Ефектите на загадувањето на воздухот не се ограничени само на дишните патишта, туку и на сите други органи. Постои јасна корелација помеѓу бројот на заболени од рак и степенот на загадување на воздухот, а слична е ситуацијата и со сите други болести, вели пулмологот Бранимир Несторовиќ.

Во последните денови и недели, воздухот има и боја и мирис. Бројот на деца со респираторни проблеми од година во година расте, а тешките метали што ги дишеме се трајно сместени во нашето тело и предизвикуваат бројни болести.

Загадувањето на воздухот е една од најважните причини за болести и смрт, според Светската здравствена организација. Другата причина е загадувањето на бучавата.

Кога започнав со оваа оваа работи , бројот на деца со заболувања на дишните беше мал (под еден процент од сите деца). Тековните проценки се дека скоро секое шесто дете има астма, над 20 проценти алергиско кивање и други болести на дишните патишта (вклучително и респираторни инфекции) а се зголемуваат и други болести на дишните патишта. Јас секогаш работев во амбулантата на клиниката на Клиниката во среда, бројот на пациенти се зголеми од пет до 10 на почетокот на мојата кариера на сегашните 30 на 40.

Пулмологот исто така откри кои се најагресивните честички за нашите бели дробови.

Иако многу се зборува за честички (POM2.5 и PM10), гасовите се многу поважни, бидејќи тие продираат подлабоко во органите за дишење. Честичките предизвикуваат болести на горниот респираторен тракт и големите дишни патишта (синузитис, бронхитис, како и создавање секрет ). Гасовите се причина за астма, хронични опструктивни заболувања и веројатно и рак (тука се издвојуваат гасовите што се создаваат со согорување на филтрите за цигари – што е направено од ацетат на целулоза). Најагресивен е сулфур диоксидот, кој се формира со согорување на јаглен во електраните, но не треба да заборавиме и на озонот (тој е создаден од мотори со внатрешно согорување, особено од дизел мотори).

ПРЕТХОДНА ВЕСТНова иновативна услуга – Орочување на депозит онлајн, без сметка во Капитал Банка!
СЛЕДНА ВЕСТНема потреба од полициски час, ако луѓето не се групираат