Украина е петта земја во изминатите неколку недели која воспостави некои основни правила за пазарот на криптовалути.

Украинскиот Парламент речиси едногласно усвои закон со кој се легализираат и регулираат криптовалутите. Законот, кој беше донесен во 2020 година, сега треба да го потпише претседателот Володимир Зеленски.

Досега, криптопазарот во Украина функционираше во сивата зона, при што на граѓаните им беше дозволено да купуваат и разменуваат виртуелни монети, но компаниите и берзите кои се занимаваат со криптовалути честопати беа под контрола на финансиската полиција.

До 2022 година, Украина планира да отвори пазар за криптовалути за компаниите и инвеститорите, пишува „Киев пост”.

Новиот закон предвидува одредени мерки за заштита од измама за иматели на биткоин и други криптовалути, а пратениците во Врховната рада ја дефинираа и основната терминологија во светот на криптовалутите, како што се термините виртуелна сопственост, дигитален паричник, приватни клучеви, итн.

За разлика од Ел Салвадор, кој оваа недела го усвои биткоинот како легално средство за плаќање, украинскиот крипто-закон не значи воведување на биткоин како платежно средство, ниту пак го става на еднакво рамниште со националната валута на земјата – гривна.

ПРЕТХОДНА ВЕСТМинистерот Хоџа им гарантира на лозарите дека нема да остане неоткупено грозје
СЛЕДНА ВЕСТЗголемени трошоците на живот и цените на мало