Јапонскиот конгломерат „SoftBank Group Corp.“ продаде акции од своето портфолио за инвестиции за приближно 14 милијарди долари во кварталот од април до јули, речиси двојно повеќе од претходниот период, бидејќи компанијата го зголемува темпото на инвестиции во технолошки стартапи.

Најверојатно, „SoftBank“ успеа да собере повеќе од 6 милијарди долари од ликвидација на своите акции во компании како што се „Facebook Inc.“, „Microsoft Corp.“, „Alphabet Inc.“, „Salesforce.com Inc.“ и „Netflix Inc.“, според податоците поднесени до Американската комисија за хартии од вредност и размена.

Околу 4 милијарди американски долари делумна продажба на удели во „Uber Technologies Inc.“ и „DoorDash Inc“.

Основачот на „SoftBank“, Масајоши Сон, сигнализираше нов апетит за продажба на единици за финансирање на забрзаното темпо на договори во инвестициската единица „Vision Fund“. Компанијата инвестираше 15 милијарди долари во приватни стартапи само во последниот квартал, од кои околу половина доаѓа од продажба на акции.

„Последните три квартали се во голема мера определени од потенцијалот на компаниите во портфолиото на „Vision Fund“ да излезат на берза, но се отвора нова тема, бидејќи „SoftBank“ почнува да зема пари од масите. Оваа тема веројатно зема замав како што напредува кварталот“, напиша Кирк Бодри, аналитичар во „Redex Research“.

„SoftBank“ го открива бројот на продадени акции за секоја компанија, без да прецизира колку има добиено за овие продажби. „Bloomberg“ го пресметува износот добиен со множење на бројот на продадени акции со просечната цена на секоја акција во текот на кварталот.

„SB Northstar“, единица формирана за тргување со јавни акции и деривати, продаде 2,4 милиони акции на „PayPal Holdings Inc.“, 4,4 милиони акции на „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.“ и околу 367.000 акции на „Amazon.com“. Тоа генерираше околу 2,37 милијарди долари приход од продажба.

Единицата, во која Сон има 33 проценти од акциите, го намалува своето портфолио и акции во „високоликвидни“ хартии од вредност до 13,6 милијарди долари до јуни, од 22 милијарди долари на крајот на 2020-та година.

Покрај тоа, „Vision Fund“ продаде речиси 5,6 милиони акции на „Guardant Health Inc.“, компанија за биотехнологија со седиште во Калифорнија, и 23,4 милиони акции на кинеската онлајн платформа за тргување со недвижности „KE Holdings Inc“. Според проценките на „ Bloomberg“, продажбата најверојатно ќе изнесува околу 3 милијарди долари.

Сон сѐ уште не сака да продава акции во стартапи кои веќе излегоа во јавност, им рече самиот милијардер на инвеститорите и аналитичарите. Но, компанијата треба да ги сврти своите пари за да ги финансира зделките и акциите на „Vision Fund“, кои се стабилни и се смета дека имаат потенцијал за раст.

ПРЕТХОДНА ВЕСТНа луѓето што прележале Корона им се намалила интелигенцијата (ИСТРАЖУВАЊЕ)
СЛЕДНА ВЕСТСоларните електрани во ЕУ со рекордно производство на електрична енергија