Повеќето луѓе кои го прележале Ковид -19 имаат значително полоши резултати на тестови за интелигенција отколку што би се очекувало, покажа големата студија објавена во списанието Лансет „EClinicalMedicine“.

Научниците од Империјалниот колеџ во Лондон, кои се занимаваат со истражување на мозокот, односно неврологија, ги искористија резултатите од тестот за големиот британски коефициент на интелигенција, кој беше лансиран во 2019 година.

Тестирањето за интелигенција, спроведено преку Интернет, го извршија 81.337 луѓе во периодот од јануари до декември 2020 година, вклучувајќи ги и оние 13.000 заразени со ковид -19.

По разгледување и исклучување на влијанието на различни варијабли, како што се возраста, полот, образованието, финансискиот приход, расната и етничката припадност, медицинската историја, депресијата, заморот, претходните ментални проблеми и занимањето.

Истражувачите откриле дека оние што се заразиле со коронавирусот имале значително полоши резултати отколку што се очекувало во соодветната демографска група.

Недостаток е забележан и кај хоспитализирани и кај не-хоспитализирани

Пациентите кои завршиле со апарати за дишење имале најголем дефицит, еднаков на пад на коефициентот на интелигенција од седум поени, меѓутоа, пад е забележан дури и кај лица кои страдале од блага форма на болеста.

Дефицитите беа значајни кај хоспитализирани лица (N = 192), но и кај не-хоспитализирани лица кои имаа биолошка потврда за инфекција со ковид-19 (N = 326). Анализата на преморбидни маркери за интелигенција не покажа дека овие разлики постоеле пред инфекцијата. Подетална анализа на овој случај беше извршена преку поттестови и само ја поддржа хипотезата дека ковид -19 има влијание врз неколку области на луѓе “, велат авторите на студијата.

„Падот на интелигенцијата е најизразен во областите каде што се користат когнитивните функции, како што се расудување, решавање проблеми, планирање на просторот и откривање цели.

Овие резултати се во согласност со извештаите за долг ковид, кои најчесто споменуваат магла во мозокот, проблеми со концентрацијата и тешкотии да се најдат вистинските зборови “, додаваат научниците.

Стареење на мозокот за околу 10 години

Кога резултатите од студијата за првпат беа објавени, пред да бидат прегледани и објавени во соодветно списание, авторите наведоа дека забележале пад на интелигенцијата што одговара на стареењето на мозокот за околу 10 години.

Сепак, некои експерти кои не беа директно вклучени во истражувањето, посочија дека резултатите, иако се многу интересни, сепак треба да се земат со доза на резерва.

„Студијата не ги знаеше когнитивните функции на учесниците во студијата пред да се заразат со ковид-19, а резултатите исто така не покажуваат дали пациентите можат да закрепнат по долго време, што значи дека ефектите врз когнитивните способности може да бидат краткорочни“. рече Јоана Вардвал, неврохирург на Универзитетот во Единбург.

Во оваа студија, проценката на интелигенција пред и после болест е од особено значење бидејќи некои претходни истражувања покажаа дека луѓето со пониски когнитивни способности се со поголема веројатност да заболат од ковид -19 и поостро се спротивставуваат на различни епидемиолошки мерки, како што се држење дистанца, носење маски и вакцинирање.

Имено, една студија објавена во престижното научно списание „Зборник на трудови на Националната академија на науките“, спроведена на примерок од над 800 Американци, покажа дека мерките за социјално дистанцирање, кои вклучуваат модели на однесување како што се одржување физичка дистанца, избегнување ракување и допирање, миење раце и носење маски поостро се спротивставуваат луѓето со помала интелигенција и послаб капацитет за работна меморија.

ПРЕТХОДНА ВЕСТДобри полугодишни резултати на групацијата Триглав
СЛЕДНА ВЕСТ„SoftBank“ продаде акции од своето портфолио за околу 14 милијарди долари