Дирекцијата за градежно земјиште и изградба на Белград ја одреди локацијата за кинеската фабрика за вакцини „Синофарм“ во рамките на економската зона „Аутопут“, во близина на земунско поле.

Фабриката, во која прво ќе бидат пакуваат вакцините „Синофарм“, а подоцна и ќе бидат произведени, ќе биде заедничка инвестиција на Србија, Кина и Обединетите Арапски Емирати, објави општина Земун.

Се наведува дека е планирана фабрика за производство на ПСР-тестови, како и дека е планирано месечно производство на два милиони дози вакцина.

По добивањето на техничката документација, опремувањето на локацијата како целина 1-блок 11а во рамките на Деталниот план за регулирање на економската зона „Аутопут“ во Нов Белград, Земун и Сурчин ќе му бидат доверени на Институтот за патишта во Белград, како најповолен понудувач, зa чија работа ќе бидат платени 61,78 милиони динари без ДДВ.

Како што е наведено, комуналното опремување на парцелата 946/5 во К.О. Земунско поле подразбира решавање на имотно-правни прашања, изготвување на техничка документација, закажана за 25-ти октомври и изградба на пристапни патишта, по итна постапка.

За фабриката што ќе се гради според системот „клуч на рака“, српската страна ќе обезбеди земјиште и инфраструктура и се додава дека оваа целосна гринфилд инвестиција ќе обезбеди доволни количини кинеска вакцина „Синофарм“ не само за Србија, туку исто така и регионот.

Извор – Денар.мк

ПРЕТХОДНА ВЕСТВо Британија стравуваат поради најавеното зголемување на даноците
СЛЕДНА ВЕСТНА ТАБАНОВЦЕ ЗАПОЧНА ДЕЛЕЊЕТО БЕСПЛАТНИ КАРТИЧКИ ЗА ПАТАРИНА ЗА СРПСКИТЕ ГРАЃАНИ