Индексот ICE, кој ја споредува вредноста на американскиот долар во група од шест валути, падна за 4,2% во јули. Според FactSet, ова е најголем пад од септември 2010 година.

Во наредните денови, индексот закрепна малку на почетокот на август, но падна за околу 6,8 проценти во последните неколку месеци (сметано на 5 август 2020 година).

Според Комисијата за трговија со фјучерси од крајот на јули, доларот не работи добро со шпекулативни трговци, кои можеби помогнале валутата да се опорави, барем на краток рок, затоа што екстремно шпекулативното позиционирање е често спротивниот сигнал.

Но, и покрај малото закрепнување, експертите гледаат ризици за американскиот долар.

ПРЕТХОДНА ВЕСТНЛБ банка прокнижи помала добивка за 4 милиони евра
СЛЕДНА ВЕСТЕуролинк осигурување: Немаме никаква капитална поврзаност со Еуростандард банка