Американската економија падна за 3,5 проценти во 2020 година, најлош во економскиот раст на САД од 1946 година. Во последниот квартал од минатата година, растот беше само еден процент. Според Институтот за економски анализи, во последните три месеци од 2019 година, растот бил четири проценти.

Најновите податоци покажуваат значително забавување на економијата. Во претходниот квартал, економијата порасна за 7,5 проценти. Падот е придружен со се поголем број на инфекции. Повеќе од 429.000 луѓе починаа од ковид во САД, а 25,6 милиони случаи се потврдени, според истражувањето на Универзитетот Џон Хопкинс.

Економскиот пресврт го забележа првиот годишен пад во годината од 2009 година, на ниво на Големата рецесија, кога бруто домашниот производ падна за 2,5 проценти. Минатата година беше исто така најлоша за економскиот раст од 1946 година, кога економијата падна за 11,6 проценти.

Економијата на САД значително се опорави од првите месеци на пандемијата. БДП падна со стапка од 32,9 проценти во периодот од април до јуни. Администрацијата на Бајден претстави амбициозна програма за економско закрепнување и вети значително зголемување на вакцинациите, но вирусот е значителна пречка за растот.

Невработеноста нагло падна од рекордни 14,7 проценти во април на 6,7 проценти во декември, но 140 000 работни места беа изгубени само во декември 2020 година, а бројот на луѓе кои поднесуваат неделни барања за невработеност е над четири пати поголем од тоа што беше пред пандемијата.

Само минатата недела други 847.000 граѓани на САД останаа без работа. Oxford Economics ја опиша американската економија како „разладена, но не замрзната“. Не предвидува дека ќе се врати на нивото од 2019 година пред вториот квартал оваа година. БДП останува 2,5 проценти под нивото на пред-пандемијата.

Економистите велат дека веруваат во пролетен оптимизам.

ПРЕТХОДНА ВЕСТTesla ќе добие субвенции од милијарда евра за изградбата на фабриката во Берлин
СЛЕДНА ВЕСТВо Бугарија со ПЦР тест не постар од 72 часа, во спротивно десетдневен карантин