Една лажна објава драстично го потресе пазарот на криптовалути. Имено, на Интернет се појави лажно соопштение за печатот од Волмарт, во кое тие изјавија дека ќе го прифатат Лајткоин како средство за плаќање. Ова ја разбуди крипто-јавноста и Litecoin веднаш порасна за една петтина од својата претходна вредност.

Огласот беше објавен на дистрибутивната мрежа GlobeNewswire, од каде што беше повлечен по одбивањето и барањата од Волмарт. Волмарт не го објави известувањето на својата веб -страница и беше утврдено дека доаѓа од лажна е -адреса, од домен што нема функционална веб -страница.

Според сите сметки, тоа беше намерна измама од некој што поседува значителна количина Litecoin. На овој креативен начин, неговата вредност е вештачки подигната, што може да донесе голема финансиска корист за лицето или организацијата што стои зад објавувањето од продажба на криптовалути во вистинско време. Сепак, на крајот, можеби не е толку паметен потег, бидејќи оваа акција го привлече вниманието на надлежните институции и може да започне истрага од Американската комисија за хартии од вредност и размена.

ПРЕТХОДНА ВЕСТАлармантен скок на цената на струјата, ако не се најдат пари зимава можни се рестрикции
СЛЕДНА ВЕСТПопишани вкупно 800.008 лица