Хотелиерите се надеваат дека оваа година ќе има најмалку уште една тура ваучери за туризам, затоа што сметаат дека само оние ваучери кои засега се најавени се мала помош за нив. Бараат од Владата да ја преиспита одлуката и да го зголеми бројот на ваучери. Велат дека имаат многу давачки, а плус се погодени од пандемијата.

Од Хотелиерската асоцијација на Македонија објаснуваат дека лани ваучерите имаа вредност од 100 евра, а сега тие изнесуваат 200 евра, но ваучери ќе добијат само 1.250 граѓани со ниски примања.

„Лани искористеноста беше околу 66 отсто. Се надеваме дека оваа година ќе се доделат ваучери во повеќе наврати и дека ќе има што поголема искористеност. Доколку се слеат милион евра по пат на ваучери, ќе биде добро за хотелите“, вели Крсте Блажески, претседател на  ХОТАМ.

Хотелиерите се надеваат дека сезоната максимално ќе се искористи и дека ќе имаат туристи.

„Сега се доделуваат вкупно 1.250 ваучери, а лани ние имавме скоро 900 гости со ваучери. Ваучерите се важни за луѓето кои немаат можност да заминат на одмор, а за нас е важно да имаме гости, без разлика дали ќе бидат со ваучери, дали ќе даваме плаќање на рати и слично. Сезоната е кратка и треба да се искористи“, додаваат од хотел „Полин“ од Дојран.

Јавниот повик за доделување на ваучери ќе трае до 30 месецот и дотогаш сите граѓани кои имаат приходи пониски од 30.000 денари ќе може да се пријават и да ги искористат ваучерите најдоцна до 30 ноември годинава. Оваа мерка е со цел да им овозможи на семејствата со ниски приходи, да го искористат правото на годишен одмор и истовремено, да им се даде поддршка на хотелиерите и угостителите да работат со исполнети капацитети.

За да се аплицира потребни се повеќе документи. Апликантите треба да достават: пополнет образец за барање, потврда од работодавецот за висината на исплатена плата, извод од банка за последните три месеци и за членовите на потесното семејство доколку се вработени или добиваат пензија, извод на матична книга на родените и ред други документи. Од граѓаните имаше поплаки дека процесот за аплицирање е сложен, но надлежните соопштија дека не можат доделат ваучери без процедура.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЗагрижувачка бројка-5000 криптовалути во оптек без никаква контрола
СЛЕДНА ВЕСТФИТР за прв пат инвестира во 4 компании за развој на дигитализација на земјоделството