Home ИНТЕРЕСНО Загрижувачка бројка-5000 криптовалути во оптек без никаква контрола

Загрижувачка бројка-5000 криптовалути во оптек без никаква контрола

0
Загрижувачка бројка-5000 криптовалути во оптек без никаква контрола
Ширењето на криптовалутите без јасни регулативи е причина за загриженост затоа што може да го наруши начинот на функционирање на финансискиот пазар, изјави денеска шефот на италијанскиот берзански регулатор, Паоло Савона, предупредувајќи дека во светот циркулираат помеѓу 4.000 и 5.000 дигитални валути чие тргување воопшто не е регулирано.
Савона им се придружи на голем број лидери на финансиски институции кои се за поголемо регулирање на овој сегмент на пазарот, нагласувајќи дека крипто-валутите можат да олеснат нелегални активности како што се перење пари, па дури и да ја нарушат способноста на централните банки да водат монетарна политика, пренесe Ројтерс.

„Без соодветен надзор, транспарентноста на пазарот може да се влоши, што е основа на легитимност и рационален избор за операторите (на пазарот)“, рече Савона, претседател на италијанската комисија за пазар на капитал, „Консоб“, претставувајќи го годишниот извештај на надзорното тело.

Европа и Соединетите држави работат на прописи за регулирање на дигиталните средства и нивните добавувачи, бидејќи инвеститорите бараат нови основни правила.