Најголемите финансиски регулатори на Европската унија го ажурираа повикот за забрана на клучните форми на ископување биткоин, предупредувајќи на зголемување на уделот на обновливата енергија посветена на ископувањето криптовалути.

Ерик Теден, потпретседател на Европската управа за хартии од вредност и пазари, изјави за Фајненшл тајмс дека ископувањето биткоин стана национален проблем во неговата родна Шведска и дека криптовалутите претставуваат ризик за постигнување на целите од Парискиот договор за климатски промени.

Европските регулатори рекоа дека постојат два модели: едниот е Доказ за работа, кој е помалку енергетски интензивен, а другиот е Доказ за удел, модел за намалување на огромната количина на електрична енергија што се користи во секторот.

Биткоинот и етерот, двете најголеми криптовалути по волумен, се потпираат на моделот Доказ за работа, кој бара од сите учесници во дигиталната книга на блокчејн да ги потврдат трансакциите. Рударите кои користат огромен центар за податоци полн со брзи компјутери за да решаваат сложени загатки се наградени со снимање на трансакции со ново исковани монети. Ова бара многу повеќе енергија од моделот Доказ за удел, кој има многу помалку страни кои ја одобруваат трансакцијата.

„Решението е да се забрани моделот Доказ за работа. Доказите за енергетскиот профил на улогата се многу помали “, рече Тедин, секретар на шведската управа за финансиски услуги и претседател на одржливи финансии во Iosco.

Според Blockchain.com, рударството стана многу профитабилен и конкурентен бизнис со рекордна компјутерска моќ посветена на процесите. Кина го забрани овој процес во мај, но активностите се широко распространети низ целиот свет, а сега има неколку компании на берзата фокусирани на оваа практика, како што е канадската Hut 8.

„Треба да зборуваме за тоа дека индустријата се движи кон поефикасна технологија и треба да имаме на ум дека финансиската индустрија и многу големи институции моментално се активни на пазарот на криптовалути“, рече Теден, додавајќи дека не инсистирал на вкупно забрана за криптовалути.

Неговите коментари беа дадени откако шведските власти најпрво укажаа на идејата за забрана на оваа практика, а во ноември минатата година беше забележано зголемување на количината на обновлива енергија посветена на криптовалутите.

Рударството на криптовалути брзо прерасна во профитабилна глобална индустрија, заедно со неколку котирани компании кои користат огромни центри за податоци.

Рударството на криптовалути добива сè повеќе критики за неговото влијание врз животната средина. Оваа практика претставува 0,6 отсто од светската потрошувачка на енергија, а според податоците од индексот за потрошувачка на електрична енергија на Кембриџ Биткоин, секоја година троши повеќе електрична енергија од Норвешка.

Соочени со зголемени критики, забрана во Кина, рударите го зголемија својот удел во обновливата енергија што ја користат за напојување на своите компјутери, преместувајќи ги во земји богати со енергија од ветер и сончева енергија како Шведска и Норвешка.

„Биткоинот сега е национално прашање во Шведска поради количината на обновлива енергија што ја троши рударската индустрија“, рече Тедин.

Шведските регулатори, повикувајќи се на проценки на Универзитетот во Кембриџ, велат дека ископувањето на една единица биткоин троши иста количина на енергија како и возењето електрично возило со средна големина од 1,8 милиони километри.

ПРЕТХОДНА ВЕСТ„Оданочете не сега“: Милионерите ги повикуваат глобалните лидери
СЛЕДНА ВЕСТИтаме напред за да останеме назад