Евроазиската економска унија започна да формира заеднички пазар за гас, нафта и нафтени деривати.

„Земјите-членки го одобрија концептот за создавање на заеднички финансиски пазар на Евроазиската економска унија, а во тек се подготовки за создавање на заеднички пазар на електрична енергија. „Почнавме програма за формирање на заеднички пазари за гас, нафта и нафтени деривати“, кажа Владимир Путин на состанокот за интегративните процеси во ЕАЕУ.

Во декември, лидерите одобрија план за акција за усогласување на законите на земјите од Унијата во нафтениот сектор, а исто така одлучија да се преселат во втората фаза на формирање на заеднички пазар на гас, создавање инфраструктура, технолошка и правна рамка на пазарот, Известува Б92.

Претседателот на Русија додаде дека во повеќето економски сектори заедничките пазари се веќе формирани и успешно работат, додека во други области се решаваат практични прашања и се бараат оптимални модели.

Тој го наведе создавањето единствен пазар за производство и трговија со лекови и медицински помагала како пример за успешно наоѓање компромис меѓу земјите-членки на ЕАЕУ.

„Од 1 јануари годинава, регистрацијата на сите лекови во земјите на ЕАЕУ се врши во согласност со униформни правила и процедури. Ова е исклучително важно сега, кога нашите земји се соочуваат со заеднички предизвик – епидемијата на коронавирус. „И ние мора ефикасно да ги координираме напорите за заштита на животот и здравјето на нашите граѓани“, заклучи Путин.

ПРЕТХОДНА ВЕСТЕволуција на бензинските станици од продажба на гориво, до целосно опремени маркети и кафе-барови
СЛЕДНА ВЕСТКасите на Епл ѕвонат како никогаш досега