Аналитичарите оценуваат, дека тоа ќе се случи откако Швајцарија минатата недела одлучи да се откаже од договорот која поблиску би ја поврзал со нејзиниот најголем трговски партнер, Европската унија.

Иако евроскептичната крајна десница го прослави падот на, како што смета, „колонијалниот“ договор, а левицата навиваше за одбрана на мерките за поддршка на високите плати во Швајцарија, компаниите и економистите предупредија дека ќе следат значителни економски последици.

Швајцарија нема да пропадне, но постепено ќе биде притискана од застареноста на повеќе од 100 билатерални договори кои обезбедуваат непречена прекугранична трговија, додека Брисел се држи за заветот дека нема да и даде на земјата нов пристап до нејзиниот пазар без договор.

Секторот за медицинска технологија веќе ги почувствува недостатоците, бидејќи минатата недела истече договорот за заеднички договор за индустриските стандарди (МРА), што значи дека швајцарските производители на „медтек“ (medtech) имаат ист третман како и секоја земја надвор од ЕУ.

Индустриското тело Swiss Medtech објави дека новите административни барања првично ќе го чинат секторот околу 114 милиони швајцарски франци (127 милиони долари), а потоа 75 милиони франци годишно.

Иако ова е само мал дел од вкупниот извоз вреден 5,2 милијарди франци, постои поголема опасност кај неевропските компании и новооснованите компании кои ќе ја избегнуваат Швајцарија при изборот на местото за нивно европско седиште.

-Секој кој едноставно изјавува дека административните трошоци се подносливи, целосно игнорира колку е силна меѓународната конкуренција, рече претседателот на швајцарскиот Медтек, Бит Фонлантен.

Швајцарскиот машински сектор (МЕМ) може да се соочи со потешкотии две или три години по истекот на МРА, но изгледите за соработка со електрична енергија и здравствена соработка веќе пресушија.

Швајцарскиот МЕМ (Здружение на механичка и електротехничка индустрија) смета дека е неопходен непречен пристап до единствениот пазар. Здружението извезува 80 проценти од своите производи, а околу 55 проценти одат во 27-те земји-членки на ЕУ.

Илјадници висококвалитетни работни места во Швајцарија зависат од билатерални аранжмани, рече швајцарски МЕМ, предупредувајќи и на снабдување со електрична енергија од ЕУ.

-Поради безбедноста во снабдувањето со електрична енергија и зголемената побарувачка за тоа како резултат на климатските промени, сметаме дека договорот за електрична енергија е особено итен и неопходен за нас, а не само за индустријата, велат од здружението.

Студија на Центарот за истражување на економијата БАК покажа дека нарушувањата во трговијата заради технички бариери може да го намалат извозот на стоки во сектори, што може директно кумулативнода биде погодено со 12 проценти пад до 2040 година.

Истражувачите на швајцарските универзитети веќе не можат да имаат пристап до програмата Хоризонт на ЕУ, која обезбедува милијарди финансии за научниците.

„Ако Швајцарија повеќе не е дел од програмата за финансирање ЕУ Хоризонти, тоа е како да е исфрлена од Лигата на шампионите во фудбал“, рече минатиот месец потпретседателот на Федералниот технолошки институт во Цирих, Детлеф Гинтер.

Јан-Егберт Штурм, директор на швајцарскиот економски институт КОФ, смета дека без рамковен договор со ЕУ, на швајцарската економија ќе и биде сè потешко да остане конкурентна.

„Многу сектори – на пример фармацевтската индустрија, енергетскиот сектор или науката – ќе бидат под зголемен притисок без рамковен договор“, рече тој.

ПРЕТХОДНА ВЕСТКомпанија од Луксембург од нашето ѓубре сака да прави енергија
СЛЕДНА ВЕСТ„Лидл“ ќе отвори осум маркети во неколку града во Македонија