Биткоинот достигна врв на 57.634 долари вчера, далеку над приближно 57.336 американски долари пресметан за килограм злато на TradingView.

Цената на златото во однос на Биткоин е на најниско, додека цената на самиот Биткоин е на највисоко ниво.

Минатото лето, вредноста на американскиот долар нагло падна поради мерките за квантитативно олеснување. Федералните резерви на Соединетите држави забрзано печатеа невидена сума пари. Иако владината статистика вели дека стапката на инфлација е само 1%, трошоците за живот и цените на стоките и услугите нагло се зголемија за време на пандемијата.

Околу тоа време, и златото и БТК се зголемија. На 1 јули, килограм злато беше 57.093 долари. До 4 август, тоа беше 65.477 долари. Во истиот период, цената на Биткоин се искачи од 9,145 долари на највисокото ниво на 2 август од 12.034 УСД. Бидејќи главната резервна валута во светот е „болна“, инвеститорите беа привлечени од златото и Биткоинот како заштита од инфлација.

Цената на златото, во меѓувреме, падна, иако таа повеќе или помалку остана стабилна. Вистинскиот двигател тука е секако Биткоин, кој порасна скоро петпати.

Колку ќе поскапи биткоинот оваа недела во споредба со килограм злато? Или, ако пазарот одеднаш се сруши, колку ќе поевтини?

ПРЕТХОДНА ВЕСТЗа едно деноноќие МВР напиша 468 казни за неносење на маски
СЛЕДНА ВЕСТДанска и Шведска воведуваат корона-пасоши