Home ИНТЕРЕСНО Безос продаде акции на Амазон во вредност од 2,5 милијарди

Безос продаде акции на Амазон во вредност од 2,5 милијарди

0
Безос продаде акции на Амазон во вредност од 2,5 милијарди

Основачот и извршен директор на „Амазон“, Џеф Безос, продаде акции на таа компанија во вредност од 2,5 милијарди долари.

При пресметувањето на даноците, Безос ќе добие 1,9 милијарди долари. Тој сега „вреди“ околу 192,6 милијарди долари, што значи дека останува на позицијата најбогат во светот, пред Илон Маск, сопственикот на „Тесла“.

Овие трансакции се прва продажба на акциите на Амазон оваа година. Минатата година Безос продаде повеќе од 10 милијарди долари акции во три серии – август, ноември и февруари.

Безос продаде вкупно скоро 740.000 акции на акциите на Амазон оваа недела, по цени што се движат од 3.274 до 3.485 американски долари по акција. Трансакциите се дел од однапред утврден план за истовар на акции на компанијата и тоа остава близу 52,5 проценти од акциите на Амазон во сопственост на Џеф Безос.

Тој пред новинарите во 2017 година изјави дека продал акции во вредност од милијарда долари за една година, со цел да ја банкротира компанијата за истражување на вселената „Blue Origin“, што тој самиот го создаде.

Не е јасно дали продажбата оваа недела е наменета за финансирање на компанијата „Blue Origin“, која денес ја започна аукцијата за едно место на првиот комерцијален лет во вселената, што е закажана за 20 јули.

На почетокот на оваа година, Безос преку писмо до вработените објави дека ќе се повлече од функцијата извршен директор на Амазон и рече дека ќе се фокусира на другтеи компании, како што се „Blue Origin“ и „Вашингтон Пост“.