Германските регулатори започнаа истрага против најголемата финансиска компанија во земјата, Allianz (ALVG.DE), откако минатата година пропаднаа некои од американските инвестициски фондови, изјавија за Ројтерс извори директно запознаени со темата.

Овој потег го зголемува притисокот врз оваа осигурителна компанија, која веќе се соочува со повеќе тужби од инвеститорите во врска со структурните алфа фондови и поврзаните истраги од страна на Министерството за правда на САД и Комисијата за хартии од вредност (КХВ).

Германскиот осигурител е еден од најголемите менаџери на пари во светот со 2,4 трилиони евра (2,9 трилиони американски долари) средства управувани преку гигантот за обврзници Пимко и Алијанц Глобал Инвесторс, кои управуваа со средствата што се испитуваат.

Истрагата на германскиот финансиски регулатор БаФин се спроведува преку неколку одделенија на оваа институција, велат неколку извори.

Официјалните претставници на BaFin испитуваат до кој степен шефот на Алијанц надвор од одделот за фондови знаел или бил вклучен во настаните што доведоа до загуба на милијарди долари, велат луѓето.

Портпаролот на Алијанц одби да ја коментира истрагата.

ПРЕТХОДНА ВЕСТНорвежани ќе регрутираат македонски работници: Се бараат механичари, автолакери и автолимари
СЛЕДНА ВЕСТКина емитува 10 милијарди тони штетни гасови годишно