Кина мора да воведе апсолутно ограничување на емисиите на јаглерод до 2025 година за да го поддржи исполнувањето на климатските цели, се вели во новиот извештај на влијателното советодавно тело на кинеската влада.

Кина во моментов нема одредено ограничување за емисиите на стакленички гасови и има потрошувачка од над 10 милијарди тони годишно, што, според Ројтерс, всушност има намера дополнително да го подигне на највисоко ниво до 2030 година, пред да стане карбонски неутрална до 2060 година.

Кинескиот совет за меѓународна соработка во областа на животната средина и развојот (CCICED), предводен од вицепремиерот Хан Женг, рече дека Кина треба да воспостави механизми за контрола на апсолутните нивоа на емисии и да воведе ограничувања за одредени провинции и индустрии.

Препораките на телото, исто така, ја повикуваат Кина да ги поправи недостатоците во нејзиниот систем за цени на јаглерод, да постави детални планови и временски рокови за електрификација на неговиот транспортен систем и отстранување на конвенционалните возила од употреба, како и за создавање енергетски систем базиран на обновливи извори на енергија.

Улогата на овој совет е да дава препораки до владата, но нивното усвојување не е загарантирано.

Кина се подготвува да објави изменети „национално определени придонеси“ за постигнување на целите на Парискиот договор од 2015 година, а претходно најави дека „ќе ги подобри своите климатски цели“.

Пекинг е под зголемен притисок да се ангажира за намалување на потрошувачката на јаглен и инвестирање во проекти за интензивни јаглерод дома и во странство.

Во извештајот на CCICED се наведува дека Кина треба да ја „ограничи и постепено“ употребата на јавните средства за инвестиции во странство во енергија базирана на јаглен и „да преземе иницијатива“ во глобалната меѓународна климатска соработка и управување.

„Се препорачува Кина активно да преземе одговорност како водечка земја во промовирањето на зелениот и нискојаглеродниот глобален развој“, се вели во документот.

ПРЕТХОДНА ВЕСТAllianz под истрага во Германија за инвестициски фондови
СЛЕДНА ВЕСТГигантот ќе ги покрие во целост трошоците за студии за вработените кои сакаат да студираат