Американската компанија Apple од 15 февруари ќе бара од своите вработени кои работат во канцелариите и продавниците да подлежат на засилена вакцина против коронавирус. Ова во саботата го објави интернет порталот Verge, повикувајќи се на писмо испратено до вработените во компанијата.

„Поради опаѓањето на ефективноста на првите вакцини против коронавирус и појавата на високо заразни соеви како што е „омикрон“, „бустер“ дозате сега е задолжителна за вработените“, се вели во писмото.

Вработените ќе имаат рок од четири недели да се ревакцинираат од 15 февруари, се вели во дописот. Доколку не сакаат да се вакцинираат, вработените ќе бидат принудени да прават секојдневни тестови за да одат на работа во продавниците на корпорацијата, продавниците на партнерските компании или во канцелариите на Apple.

Невакцинираните вработени или вработените кои сè уште немаат обезбедено докази за вакцинација ќе треба да дадат негативен резултат од брзиот тест секој ден пред работа. Мерката стапува на сила на 24 јануари.

Претходно „Bloomberg“ објави дека Apple на неодредено време го одложил враќањето на вработените на работа во канцелариите. Работниците првично требаше да продолжат со работа во канцелариите на компанијата од 1 февруари 2022 година. Новиот датум за завршување на „домашните“ канцеларии сè уште не е објавен.

ПРЕТХОДНА ВЕСТКовачевски ја презеде од Заев премиерската функција
СЛЕДНА ВЕСТPanasonic воведува четиридневна работна недела